Sezon na sałatki -szparagi

0
112
sałatka ze szparagami

Wiosna i lato to sezon na sałatki. Sałatka ze szparagami, awokado i feta wabi swoją świeżością. Szparagi są pyszne i zdrowe równie jak awokado. Są świetnym dodatkiem do sałatek. Sałatki są mało pracochłonne i można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Poza tym bardzo łatwo można je przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej, dodając więcej sera lub tłusty dressing na bazie oliwy.

Sałatka ze szparagami

1 porcja

Składniki

30 g sałatkowego miksu

1 małe awokado

50 g sera feta

100 g zielonych szparagów

1 łyżka nasion słonecznika lub dyni

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka winnego octu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Sałatkowy miks to mieszanka różnych sałat. Zamiast miksu można użyć szpinak, sałatę lodową lub inną ulubioną sałatę. Opłukać sałatę, osusz i włożyć do miski. Obciąć końcówki szparagów, około 2cm i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać do sałaty. Dodać pokrojone awokado i pokruszony ser. Uprażyć pestki na patelni i posypać nimi sałatkę. Wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem i polać sałatkę.

Wartość energetyczna 1 porcji 511 kcal

Tłuszcz – 47 g

Białko – 15 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 6,0 g

 

 

dieta lchf specjalista