Smarowidło na kanapki z groszku i fety

0
81
smarowidlo na kanapki

Brakuje Wam pomysłu czym posmarować kanapki? Polecamy pastę z groszku i fety. Jest to niezawodne smarowidło na kanapki, idealne na placki i do naleśników na słono. Proste smarowidło do wykonania. Wystarczy zmiksować groszkowe pesto i wymieszać z pokruszoną fetą. Po prostu pycha!

Smarowidło na kanapki

ok. 300 g

Składniki

200 g zielonego groszku

50 g włoskich orzechów

2 łyżki utartego parmezanu

1 ząbek czosnku

20 listków bazylii

20 listków mięty

75 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

100 g feta, owczego, pełnotłustego

Przygotowanie

Groszek blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Wsypać do malaksera, z nożem do cięcia. Dodać włoskie orzechy, zioła i część oliwy. Zmiksować na ziarnistą masę. Wlać resztę oliwy, dodać pokruszony feta, pół łyżeczki soli, parmezan i zmiksować. Przechowywać w zamkniętym słoiczku i w lodówce do tygodnia.

Wartość energetyczna 1 porcji – 30 g 693 kcal

Tłuszcz – 12g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,8 g

Błonnik – 1,4 g

dieta lchf specjalista