Smażony dorsz z kalafiorowym puree – keto, paleo i bez glutenu

0
530
smażony dorsz keto przepis

O tym, że warto jeść ryby chyba wie każdy. Smażony dorsz keto z kalafiorowym puree to typowy posiłek w stylu keto, paleo, a na dodatek bez glutenu. Przyrządzenie obiadu z ryby zajmuje niewiele czasu. Smażenie dorsza to dosłownie kilka minut na rozgrzanej patelni.

Smażony dorsz z ziemniakami swobodnie można zastąpić kalafiorowym puree. Zmiksowany na puree kalafior ze sporą porcją masła sprawia, że dorsz smakuje wyśmienicie. LCHF stylu życia trzeba po prostu się nauczyć.

Co można jeść na diecie lchf, a co nie z czasem przestanie stanowić jakikolwiek problem. To po prostu kwestia zmiany jedzeniowych przyzwyczajeń i bycia konsekwentnym. Dieta wysokotłuszczowa jest łatwa i bardzo smaczna.

Smażony dorsz keto to smaczny niskowęglowodanowy obiad Ryby naprawdę warto jeść. Przynajmniej dwa razy w tygodniu keto obiad powinien składać się z ryby. Dorsz, łosoś, makrela czy śledzie…Jest w czym wybierać. Poza tym ryby są bardzo proste w przygotowaniu. Można je smażyć, piec, a nawet gotować.

smażony dorsz keto

Ryby zawierają sporo witamin głównie A, D i E. Są również źródłem minerałów – fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów taki jak: cynk, jod, mangan i miedź. Mięso ryb dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najistotniejszym składnikiem odżywczym w jaki bogate są ryby są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

ryba keto obiad

Smażony dorsz keto

2 porcje

Składniki

300 g fileta z dorsza

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

300 g kalafiora

30 g masła

50 g wędzonego boczku w plastrach

1 mała papryka

50 g rukoli

1 łyżka kaparów w zalewie

kawałek cytryny, opcjonalnie

Przygotowanie

Boczek usmażyć i odłożyć na bok. Ugotować kalafior w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować na puree z masłem. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na maśle przez 1-2 minuty po obu stronach. Po usmażeniu ryby wrzucić na patelnie kapary i lekko zrumienić. Podać rybę z kalafiorowym puree na spodzie z rukoli. Posypać papryką, pokruszonym boczkiem i kaparami. Skropić cytryną.

Wartość energetyczna 1 porcji 459,5 kcal

Tłuszcz – 33 g

Białko – 32,5g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 4,5 g

 

 

dieta lchf specjalista