Klasyczny francuski sos, sos bearnaise. Sos na maśle i żółtkach. Idealny sos do szparagów i mięsa. Idealny sos dla lchf diety. Smaczny i syty.
Sos bearnaise
4 porcje
Składniki
60 g /3 żółtka
3 łyżki octu
30 g / 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno pokrojonego
4 zgniecione ziarna białego pieprzu
150 g masła
sól do smaku
Przygotowanie
Rozpuścić masło i odstawić na bok. Zeszklić cebulkę na łyżce masłe. Przygotować kąpiel wodną. Zmiksować żółtka na parze z octem. Dodać cebulkę miksując cały czas. Kiedy żółtka osiągną taką samą temperaturę jak masło, zacząć wlewać cienkim strumieniem roztopione masło cały czas miksując, uważając aby żółtka dobrze wchłonęły masło. Ubijać aż sos zacznie gęstnieć. Podawać na ciepło lub zimno.
Wartość energetyczna 1 porcji 322 kcal
Tłuszcze – 34 g
Białka – 2,5 g,
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 0g