Sos bearnaise

sos_bearnaise w diecie chf

Klasyczny francuski sos, sos bearnaise. Sos na maśle i żółtkach. Idealny sos do szparagów i mięsa. Idealny sos dla lchf diety. Smaczny i syty.

Sos bearnaise

4 porcje

Składniki

60 g /3 żółtka

3 łyżki octu

30 g / 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki

1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno pokrojonego

4 zgniecione ziarna białego pieprzu

150 g masła

sól do smaku

Przygotowanie

Rozpuścić masło i odstawić na bok. Zeszklić cebulkę na łyżce masłe. Przygotować kąpiel wodną. Zmiksować żółtka na parze z octem. Dodać cebulkę miksując cały czas. Kiedy żółtka osiągną taką samą temperaturę jak masło, zacząć wlewać cienkim strumieniem roztopione masło cały czas miksując, uważając aby żółtka dobrze wchłonęły masło. Ubijać aż sos zacznie gęstnieć. Podawać na ciepło lub zimno.

Wartość energetyczna 1 porcji 322 kcal

Tłuszcze – 34 g

Białka – 2,5 g,

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 0g

SparaSpara

Poprzedni artykułLCHF klopsiki na obiad
Następny artykułZupa dyniowa
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here