Strona główna Przepisy Przystawki Jak przyrządzić sos karmelowy bez cukru?

Jak przyrządzić sos karmelowy bez cukru?

0
Jak przyrządzić sos karmelowy bez cukru?

Gofry, naleśniki i placki polane sosem karmelowym bez cukru to marzenie. Oto prosty przepis na 2-składnikowy sos karmelowy bez cukru.

Sos karmelowy bez cukru można przyrządzić ze śmietanki ale i w wersji wegańskiej z kokosowego mleka. W obu przypadkach powstaje pyszny sos karmelowy o niskiej zawartości węglowodanów. Sos karmelowy jest słodki bez cukru.

Tradycyjny sos karmelowy przyrządza się z syropem klonowym lub roztopionym cukrem. To oczywiście węglowodany, które nie mają miejsca w lchf diecie. Czym więc je zastąpić? Syropem z błonnika!

Syrop z błonnika zawiera zaledwie 5 gramów węglowodanów. Jest to gęsty i słodki zamiennik cukru, który można nawet używać do słodzenia herbaty czy kawy.

keto sos karmelowy bez cukru lchf dieta odchudzanie

Sos karmelowy bez cukru

ok. 350 ml

Składniki

1 puszka kokosowego mleka, 400 ml, pełnotłustego

100 ml syropu z błonnika

Przygotowanie

Mleko kokosowe i syrop z błonnika wlać do małego rondelka. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i wolno gotować przez 30 – 40 minut. Sos gęstnieje po ostygnięciu ale już po ugotowaniu powinien być wystarczająco gęsty. Przechowywać sos w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia.

Wartość energetyczna całej porcji 821 kcal

Tłuszcze – 68 g

Białko – 6,0 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik – 70 g

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj