Sos z kurczaka z orzechowym masłem

0
200
sos z kurczaka obiad lchf

Wspaniały sos z kurczaka z orzechowym masłem, buttersquash i chili. Ostro i zdrowo! Przy zakupie masła fistaszkowego (orzechowego) należy pamiętać aby było niesłodzone. Masło orzechowe zawiera dużo zdrowego tłuszczu, białka ale również węglowodanów. Dlatego sos z kurczaka zawiera netto sporo węglowodanów. Jest to danie dla osób, które nie są na diecie restrukcyjnej i mogą sobie pozwolić na zjedzenie więcej węglowodanów. Mimo wszystko sos z kurczaka zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości.

Sos z kurczaka

4 porcje

Składniki:

400 g odfiletowanych udek z kurczaka

20 g cebuli

200 g dyni piżmowej

5 g czosnku, 1 ząbek

1 małe czerwone chili

1 małe zielone chili

6 dużych suszonych pomidorów z zalewie z oliwy

½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego

200 ml masła orzechowego, niesłodzonego

3 łyżki ghee (masło klarowane)

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

salt att smaka av

Do podania

dymka ze szczypiorem

prażone orzeszki ziemne

brokuły, 100 g brokułów na jedną porcję sosu

Przygotowanie

Mięso kurczaka pokroić w podłużne paski  i zrumienić na łyżce masła. Mięso powinno przestać krwawić. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokroić w krążki. Rozpuścić drugą łyżkę masła i wrzucić cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smażyć aż cebula się zeszkli. Wlać wywar z kurczaka, dodać orzechowe masło i czosnek. Gotować sos przez 10 minut. Następnie dodać kurczaka i gotować przez dodatkowej 10 minut. Doprawić sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posypać dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką np. kolendrą. Podać z brokułami ugotowanymi al dente w lekko osolonej wodzie.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 616,5 kcal

Tłuszcz – 40,5 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 18 g

Błonnik – 9,8 g

dieta lchf specjalista