Sos z kurczaka z pieczarkami i porem

sos z kurczaka niskowęglowodanowy lchf dieta

Sos z kurczaka niskowęglowodanowy to danie dla wszystkich co nie mają czasu na gotowanie. Sos można przyrządzić w większej ilości, poporcjować i zamrozić. Jeśli planujecie rodzinny obiad w niedzielę to jest to świetne danie dla wszystkich i tych co jedzą lchf i tych co lubią ryż lub kaszę do sosu z kurczaka.

Zaletą wszelkich sosów jest to, że osoby będące na diecie lchf i gotujące dla całej rodziny nie muszą gotować na dwa garnki. Sos pasuje świetnie do kalafiorowego puree i stanowi wtedy pożywny i niskowęglowodanowy posiłek. Osoby lubiące ryż lub kaszę również będą zadowolone.

Filet z piersi kurczaka zawiera sporo białka. Warto więc do sosu dodać grzyby, a zmniejszyć ilość mięsa. Grzyby są świetnym substytutem mięsa ze względu na konsystencję ale również fakt, że zawierają niewiele białka ale sporo błonnika.

Sos  z kurczaka niskowęglowodanowy to sos bogaty w tłuszcz. Jak zagęścić sos bez mąki? Wystarczy dodać żółtka i mascarpone. Sos będzie naturalnie gęsty, a co więcej bezglutenowy.

sos z kurczaka niskowęglowodanowy lchf dieta

Sos z kurczaka niskowęglowodanowy

6 porcji

Składniki

400 g fileta z piersi kurczaka

400 g brązowych pieczarek lub białych

50 g żółtej papryki

100 g pora

4 łyżki natki pietruszki

50 g masła

2 łyżki MCT oleju

250 ml bulionu z kurczaka

100 g mascarpone

2 żółtka

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka curry w proszku

Przygotowanie

Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło na patelni i włożyć mięso. Posypać kurczaka przyprawami i smażyć aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni roztopić resztę masła i usmażyć pieczarki. Pieczarki nie obierać ze skórki. Dodać pieczarki do mięsa wraz z natką pietruszki i pokrojonym w krążki porem oraz papryką pokrojoną w kostkę. Wlać bulion, MCT olej doprawić lekko solą i gotować sos przez 35 minut. Wymieszać mascarpone z żółtkami i dodać do sosu. Mieszając zagotować sos. Podać z kalafiorowym puree.

Wartość energetyczna 1 porcji sosu 428 kcal

Tłuszcze – 31,3 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 5,9 g

Błonnik- 2,3 g

 

 

 

 

Poprzedni artykułZupa z kapusty z mascarpone i parmezanem
Następny artykułLCHF zapiekanka – danie na kilka dni
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here