wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaStek wołowy i sos bearnaise, czyli super keto na talerzu!

Stek wołowy i sos bearnaise, czyli super keto na talerzu!

Stek wołowy na obiad to prawdziwy rarytas. Pyszna soczysta polędwica wołowa i aromatyczny sos bearnaise świetnie pasują na diecie ketogenicznej. Czerwone mięso zawiera wszystkie witaminy z grupy B, wysoko przyswajalne białko, egzogenne aminokwasy i tłuszcze. Dieta ketogeniczna potrafi zadowolić każdego.

Jestem mięsożercą i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. 150 gramów wysokowartościowego mięsa z dodatkiem sosu i fasolki to niezły zastrzyk energii. Mięso syci na długo!

Jeśli jeszcze nie próbowaliście wołowiny to ten przepis jest dla Was. Stek wołowy podaję z kremowym i tłustym sosem bearnaise. Gotowaliście kiedyś sos bearnaise?

Jest to sos na bazie masła i jajek z dodatkiem wina. Wino w tym przepisie jest jedynie smakowym dodatkiem. Alkohol wyparowuje podczas gotowania. Pozostaje jedynie smak wina.  Sos jest naprawdę wyśmienity i w dodatku wysokotłuszczowy. Idealny dla osób na diecie ketogenicznej.

stekwolowy_dietaketogeniczna_odchudzanie_kupdiete

Stek wołowy

1 porcja

Składniki

200 g polędwicy wołowej

sól do smaku

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

2 łyżki masła

Sos béarnaise

4 porcje

Składniki

120 ml białego wina

3 łyżki białego octu winnego, balsamicznego

2 łyżki szalotki, drobno pokrojonej

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżeczka estragonu

natka pietruszki do posypania

75 g masła

3 żółtka

¾ łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Wino, ocet, białą cebulę, pieprz młotkowany i suszony estragon włożyć do garnka i gotować 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Odcedzić wywar na sicie. Masło roztopić i podgrzać, aby było mocno gorące. Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny i soli, najlepiej na parze. Wciąż ubijając żółtka, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony i gorący wywar. Posyp sos natką pietruszki lub świeżym estragonem.

Pokroić polędwicę na medaliony o grubości 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuścić masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smażyć stek około 3 minut po każdej stronie, polewając gorącym masłem. Zawinąć stek w folię i odstawić na 5 minut. Jeść mięso z sosem béarnaise, gotowaną fasolką lub szparagami.

Wartość energetyczna steku z porcją sosu 643 kcal

Tłuszcz – 50 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 1,8 g

Błonnik – 0,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Najpopularniejsze