Pierwszy krok do schudnięcia to odstawienie cukru. Czym można zastąpić cukier? Cukier nie jest niezastąpiony. Okazuje się, że pewna roślina zwana stewią jest naturalnie bardzo słodka. Roślina, którą można hodować na parapecie lub na balkonie.
Dlaczego stewia?
Pierwszy krok do schudnięcia to oczywiście odstawienie cukru. Wielu osobom jest ciężko zrezygnować z cukru do tradycyjnej herbaty z cytryną czy kawy. Z kolei zajadać się różnego rodzaju słodzikami też nie ma sensu, bo wpływają one negatywnie na poziom glukozy we krwi. Czym można zastąpić cukier? Cukier nie jest niezastąpiony. Okazuje się, że pewna roślina zwana stewią jest naturalnie bardzo słodka. Stewia to jak najbardziej naturalny, zdrowy (nie powoduje skoku insuliny) słodzik,którego wartość kaloryczna nie wpływa na poziom glukozy (cukru) we krwi. Stewia jest 250 razy słodsza od cukru, pozbawiona toksycznych właściwości, a ponadto nie wywołuje próchnicy.
Stewia – właściwości i działanie
Ekstrakt ze stewii zaleca się osobom będącym na diecie ze względu na nadciśnienie, cukrzycę czy nadwagę. Stewia słodzi naturalnie, a poza tym nie wspomaga uczucia na słodkie. Roślina ta świetnie nadaje się do wypieków i gotowania, choć robiąc przetwory z owocami np. dżemy nie ma tych samych pasteryzujących właściwości co cukier. Stewia nie wywołuje żadnych negatywnych efektów, można ją przechowywać bardzo długo. Świetnie rozpuszcza się w alkoholu czy wodzie. Stewia ma jedyną wspólną cechą z cukrem – jest po prostu słodka.
- około 250 razy słodsza niż cukier
- zawarte kalorie nie wpływają na poziom glukozy we krwi
- słodzik stewia to 100% stewia
- w sprzedaży występuje w postaci sproszkowanego ekstraktu lub płynu
- odporna na wysokie temperatury
- łatwo rozpuszczalna w płynach
Jak dozować stewię?
Stewia jest bardzo słodka, więc należy ją dozować z umiarem. Nie zastępuje cukru w przypadku konserwacji produktów odżywczych czy ich fermentacji. Nie nadaje się do karmelizowania.
Kupując stewię, ważne jest aby zwrócić uwagę, czy produkt zawiera jedynie ekstrakt stewii. Na tej podstawie można stosować stewię według niżej podanych danych:
1 łyżeczka cukru (5 ml) = porcja stewii na czubku ostrza noża (0,15 ml)
1 łyżka cukru (15 ml) = szczypta stewii (0,5 ml)
l dl cukru (100 ml) = ½ łyżeczki stewii (2,5 ml)
5 dl cukru (500 ml) = 1 łyżka stewii (15 ml)
1 l cukru (1000 ml) = 2 łyżki stewii (30 ml)
Rodzaje mieszanek – słodzików ze stewią
Słodziki ze stewią występują w postaci proszku, pigułek, ekstraktu i herbatek. Niektóre słodziki zawierają mieszankę stewii z innymi substancjami słodzącymi jak erythritol. Taka mieszanka jest wskazana do wypieków aby zachować taką samą objętość jak w przypadku użycia cukru. Najlepszą i najczystszą formą stewii jest płynny ekstrakt. Wystarczy tylko kilka kropelek herbata czy kawa była słodka.