Świąteczny chleb bez mąki i glutenu

0
94
świąteczny chleb keto

Zbliżają się święta. Polskie święta są dosyć sprzyjającymi osobom będącym na lchf diecie oczywiście jeśli wykluczymy pierogi, tradycyjne wypieki i pieczywo. Polecamy dzisiaj przepis na świąteczny chleb keto bez mąki i glutenu, pełny nasion i zdrowego tłuszczu. Jest to chleb po części na drożdżach, które sprawiają, że chleb jest pulchniejszy.

Świąteczny chleb keto

1 chleb z formy

Składniki

4 łyżeczki suszonych drożdży

4 łyżeczki miodu

250 ml ciepłej wody

330 g mąki migdałowej

165 g zmielonego siemienia lnianego

30 g białka w proszku

40 g błonnika witalnego

4 łyżeczki gumy ksantanowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

6 białek

2 jajka

110 g masła

120 g kwaśnej śmietany

3 łyżki winnego octu

1½ łyżeczki soli

1 łyżeczka korzennej przyprawy

Przygotowanie

Rozpuścić drożdże z miodem w lekko podgrzanej wodzie (37ºC). Odstawić na 10 minut. Drożdże powinny porządnie bulgotać. Dodać białka, jajka, rozpuszczone schłodzone masło i kwaśną śmietanę. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić powierzchnię. Przykryć folią i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić chleb do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Wyjąć chleb i ostudzić. Pokroić chleb na 25 kromek.

keto chleb przepis

Wartość energetyczna 1 kromki 172,3 kcal

Tłuszcz – 14,7 g

Białko – 7,0 g

Węglowodany – 1,6 g

Błonnik – 3,9 g

 

dieta lchf specjalista