Zbliżają się święta. Polskie święta są dosyć sprzyjającymi osobom będącym na lchf diecie oczywiście jeśli wykluczymy pierogi, tradycyjne wypieki i pieczywo. Polecamy dzisiaj przepis na świąteczny chleb keto bez mąki i glutenu, pełny nasion i zdrowego tłuszczu. Jest to chleb po części na drożdżach, które sprawiają, że chleb jest pulchniejszy.
Świąteczny chleb keto
1 chleb z formy
Składniki
4 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżeczki miodu
250 ml ciepłej wody
330 g mąki migdałowej
165 g zmielonego siemienia lnianego
30 g białka w proszku
40 g błonnika witalnego
4 łyżeczki gumy ksantanowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
6 białek
2 jajka
110 g masła
120 g kwaśnej śmietany
3 łyżki winnego octu
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka korzennej przyprawy
Przygotowanie
Rozpuścić drożdże z miodem w lekko podgrzanej wodzie (37ºC). Odstawić na 10 minut. Drożdże powinny porządnie bulgotać. Dodać białka, jajka, rozpuszczone schłodzone masło i kwaśną śmietanę. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić powierzchnię. Przykryć folią i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić chleb do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Wyjąć chleb i ostudzić. Pokroić chleb na 25 kromek.
Wartość energetyczna 1 kromki 172,3 kcal
Tłuszcz – 14,7 g
Białko – 7,0 g
Węglowodany – 1,6 g
Błonnik – 3,9 g