piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaOdżywianieSyrop z błonnika- naturalny słodzik sukrin fibersirup

Syrop z błonnika- naturalny słodzik sukrin fibersirup

Syrop z błonnika sukrin fibersirup to naturalny słodzik, który można wykorzystać do wypieków, koktajli czy do polania placków. Syrop z błonnika zawiera 70% błonnika i tylko 5 gram węglowodanów w 100 gramach produktu. Jest bardzo słodki, a przy tym nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Syrop z błonnika

Kto nie lubi słodyczy? Cukier w nich zawarty bez znaczenia czy jest to jabłko, leśne jagody czy miód jest źródłem szybkiej energii. Wiadomo jednak, że za dużo słodyczy w diecie nie ma dobrego wpływu na organizm. Jest jeszcze gorzej, bo dostęp do słodyczy jest nieograniczony. Wszędzie czyhają pokusy. Cukier jest ukryty nawet w produktach, w których praktycznie nie ma miejsca. Ochota na coś słodkiego to nasza natura. Dlatego jeśli czujesz, że Twój humor zmienia się wraz ze spożyciem cukru, to znaczy, że odczuwasz jego brak jest na to rada – syrop z błonnika, który słodzi ale nie podnosi poziomu cukru we krwi. Syrop z błonnika zawiera IMO, które są opornymi węglowodanami, czyli takimi, których organizm nie jest w stanie przetworzyć i wchłaniać. Jest to idealny słodzik w diecie LCHF.

Co to jest IMO?

Głównym składnikiem syropu jest IMO Fiber. IMO – Izomalto-Oligo-Sacharydy to błonnik wspierający działanie układu pokarmowego. Podobnie jak inne rodzaje błonnika IMO maksymalizuje i przedłuża uczucie sytości. Dodatkowo IMO ma działanie prebiotyczne i wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Fakt, że IMO pochodzi ze skrobi wydaje się dziwny. Skrobia to przecież węglowodan. Okazuje się jednak, że enzymatyczna obróbka skrobi prowadzi do wytworzenia oligosacharydów, które nie ulegają trawieniu przez enzymy układu pokarmowego.

Syrop z błonnika – wpływ na układ pokarmowy

Spożywanie syropu nie ma ubocznych skutków. Dawka maksymalna to 30 gramów produktu dziennie. Należy pamiętać, że zawiera on bardzo dużo błonnika. Do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego potrzeba właśnie około 30 gramów błonnika dziennie. Na uwagę zasługują właściwości prebiotyczne syropu z błonnika:

  • stymuluje wzrost i aktywność bakterii układu pokarmowego co ma korzystny wpływ na zdrowie
  • obniża pH treści jelitowej
  • nie powoduje wzdęć brzucha
  • jest odporny na hydrolizę i działanie enzymów przewodu pokarmowego
  • wzmaga perystaltykę jelit ( perystaltyka jelit to automatyczne skurcze mięśni gładkich)
  • zwiększa wchłanianie minerałów

Właściwości i zalety sukrin fibersirup

  • 100% naturalny błonnik
  • nie zawiera cukru
  • słodzony stewią i IMO
  • wolny od alergenów
  • wolny od sztucznych składników i sztucznych substancji słodzących
  • Produkowany z naturalnych surowców (bez GMO)
  • niski indeks glikemiczny (IG 34,66±7,65)

Syrop z błonnika sukrin fibersirup to zdrowy zamiennik cukru. Ma wszechstronne zastosowanie w niskowęglowodanowej kuchni. Jest bardzo wydajny. Wypróbuj przepis na placki polane syropem z błonnika.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ostatnie wpisy

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru