Szparagi i grillowane halloumi – zdrowa przekąska

0
99
szparagi i halloumi przekąska

Szparagi i halloumi to idealne połączenie. Zdrowa przekąska, śniadanie lub kolacja. Takie jedzonko można jeść o każdej porze dnia. Szparagi i halloumi polane delikatnym winegretem są bardzo zdrowe. Ser halloumi to ser solankowy. Najlepiej go usmażyć lub ugrillować. Jest wtedy lekko miękki w środku i bardzo smaczny. Szparagi są najlepsze w sezonie, który już niedługo się zacznie. Do przekąski można użyć również innych szparagów, np.białych.

Szparagi i halloumi

1 porcja

Składniki

100 g szparagów

65 g halloumi

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

sól do smaku

1 łyżeczka kaparów

½ łyżeczki dowolnych ziół

Przygotowanie

Odciąć twarde końcówki szparagów. Gotować szparagi w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Pokroić halloumi na kawałki i usmażyć na złoty kolor na maśle. Wymieszać ocet z oliwą, ziołami i kaparami. Doprawić szczyptą soli. Ułożyć szparagi na talerzu, a na wierzchu halloumi. Polać winegretem.

Wartość energetyczna 1 porcji 561kcal

Tłuszcz – 53 g

Białko – 17 g,

Węglowodany – 4 g

Błonnik – 2 g

 

dieta lchf specjalista