Strona głównaZdrowieSzparagi - właściwości odżywcze i zdrowotne. Co zawierają szparagi?

Szparagi – właściwości odżywcze i zdrowotne. Co zawierają szparagi?

Szparagi, białe, fioletowe i zielone są źródłem witamin, minerałów i białka. Zawierają bardzo mało węglowodanów, dużo błonnika. Właściwości odżywcze i zdrowotne szparagów  zaliczają je do kategorii super żywność.

Szparagi – witaminy i minerały

Niedługo rozpocznie się sezon na szparagi. Warto więc się dowiedzieć jakie właściwości odżywcze mają szparagi i jak wpływają na zdrowie. Otóż okazuje się, że szparagi są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają między innymi kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i witaminę K. Szparagi zawierają bardzo dużo minerałów. Najwięcej występuje w nich wapnia (Ca), fosforu (P) i potasu (K). Dwa pierwsze pierwiastki wpływają pozytywnie na kości i zęby. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne.

Kwas foliowy jest ważną witaminę podczas ciąży do prawidłowego rozwoju płodu. Wpływa korzystnie na serce i układ krążenia oraz na pracę jelita. Posiada właściwości detoksyczne.

Szparagi w odchudzaniu

Szparagi to idealne warzywo w odchudzaniu. Zawierają niewiele cukru, ale za to dużo błonnika, a nawet białko. 100 gram szparagów to tylko 18 kcal. Kalorie nie są najważniejsze w diecie. Ważne jest skąd one pochodzą. Ponieważ szparagi zawierają jedynie 2,4 gramy węglowodanów i 3,1 grama białka są warzywem, które z powodzeniem można spożywać w LCHF diecie. Poza tym szparagi są bardzo smaczne i lekkostrawne.

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi posiadają wiele właściwości zdrowotnych, m. in. mają działanie moczopędne i przeciwdziałają zaparciom. To środek leczniczy w schorzeniach układu krążenia. Substancja czynna, asparagina obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne i polepsza pracę serca.

Szparagi zawierają przeciwutleniacze jak rutyna i glutation, które przeciwdziałają tworzeniu się wolnych zarodników. Glutation jest białkiem, które stymuluje odporność. Jest również odpowiedzialne za detoksykację organizmu. Zapotrzebowanie na glutation jest bardzo wysokie, a jego stężenie w komórkach kształtuje się w zależności od stresu, zanieczyszczeń środowiska czy osłabienia organizmu.

Szparagi zawierają beta-karoten, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Białko w szparagach

Innymi aminokwasami występującym w szparagach jest tryptofan i glutamina. Tryptofan bierze udział w syntezie serotoniny. Glutamina to endogenny aminokwas, którego stężenie w organizmie ulega zmniejszeniu po intensywnym treningu, pod wpływem stresu czy jojo odchudzania. Glutamina łagodzi ochotę na słodkie (tak zwane ssanie). Dieta bogata w szparagi pozwala na szybkie uzupełnienie zapasów glutaminy, a tym samym poprawę samopoczucia.

Szparagi są znanym od wieków afrodyzjakiem. Wspomagają potencję i rozrodczość u kobiet.

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru