Zielone szparagi zawijane i pieczone w boczku to pomysł na imprezową przekąskę. Przepis jest wyjątkowo prosty, a tak przyrządzone szparagi bardzo smaczne. Szparagi z boczkiem można przygotować na wiele sposobów, grillować, smażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.Można je również zapiec w piekarniku.
Do przyrządzenia tej przekąski warto wybrać wędzony boczek pokrojony w cienkie plasterki. Wtedy upieczony boczek staje się chrupiący, a wyciekający z niego tłuszcz nadaje szparagom intensywnego smaku. To danie świetnie pasuje jako przekąska bufetowa na ciepło lub jako przystawka do keto obiadu.
Szparagi w diecie ketogenicznej
Szparagi należą do niskowęglowodanowych warzyw dlatego z powodzeniem można je stosować w diecie ketogenicznej. W 100 gramach zielonych szparagów znajdują się zaledwie 2,4 gramy węglowodanów. Poza tym szparagi są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają szereg minerałów i witamin jak również białko i błonnik.
Keto przepisy ze szparagami
Zielone szparagi świetnie komponują się z innymi spożywczymi produktami. Można z nich przygotować szereg przekąsek jak szparagi z halloumi. Świetnie pasują jako nadzienie na fat head pizza. Jeśli jeszcze nie próbowaliście zupy szparagowej to gorąco polecam przepis na szparagową w wersji ketogenicznej.
Lekko obgotowane, grillowane lub pieczone szparagi to świetny dodatek do sałatek jak np. sałatki z kurczakiem. Poza tym szparagi można dodać do jajecznicy lub sosu do makaronu. Świetnie nadają się na kanapki.
Szparagi z boczkiem
4 porcje
Składniki
300 g zielonych szparagów, 12 sztuk
12 plastrów wędzonego boczku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Odciąć twarde łykowate końcówki. Każdy szparag owinąć boczkiem. Uwaga wędzony boczek jest słony i jeśli szparagi są cienkie to nie trzeba ich solić, wystarczy tylko oprószyć pieprzem. Smażyć, grillować lub piec szparagi przez kilka minut. Podawać na ciepło.
Wartość energetyczna 1porcji (3 szparagi z boczkiem) 227 kcal
Tłuszcz – 19,8 g
Białko – 10,3 g
Węglowodany – 1,8 g
Błonnik – 1,3 g