Szwedzkie klopsiki z makaronem i marinara

0
319
klopsiki_lchf_szwedzkie_dieta

Szwedzkie klopsiki keto, kto ich nie zna. Proponujemy dzisiaj keto wersję tego szwedzkiego dania z bezglutenowym makaronem i sosem marinara. Jest to jeden z ulubionych przepisów na keto obiad.

Szwedzkie klopsiki keto są nie zawierają ziemniaków czy tartej bułki, stąd są w pełni bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Klopsiki  na ogół są wielkości włoskiego orzecha i świetnie pasują podane z sosem pomidorowym marinara i makaronem.

Oczywiście jeśli mowa o makaronie to mamy na myśli makaron bez mąki i glutenu. Ten makaron dominuje w naszej kuchni. Można go przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić. Dobrze mieć go pod ręką.

Poza tym do tego dania równie dobrze pasują zoodles. Zoodles można wymieszać z keto makaronem jeśli chcemy mieć nieco więcej warzyw w posiłku.

szwedzkie klopsiki keto przepisy odchudzanie

Szwedzkie klopsiki keto

4 porcje, 28 klopsików

Składniki

700 g mielonego, wołowo – wieprzowego

100 ml śmietanki, 36% tłuszczu

1 żółtko

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

4 ziarna zgnieciona ziela angielskiego

2 goździki, zgniecione w moździerzu

sól i czarny pieprz do smaku

30 g masła do smażenia

natka pietruszki do posypania

sos marinara, tutaj przepis

makaron bez mąki, tutaj przepis

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zmiksować ze śmietaną na puree. Wymieszać z solą  i przyprawami. Dodać mielone mięso i dokładnie wyrobić farsz. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Jeść z keto makaronem i sosem.

Wartość energetyczna 7 klopsików (1 porcja) bez dodatków 487 kcal

Tłuszcze – 43,3 g

Białko – 33 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik- 0,0 g

 

 

 

dieta lchf specjalista