Szybka sałatka na lunch lub kolację to smaczne i pożywne danie, zwłaszcza na upały. Sałatki mają to do siebie, że można w nich uniknąć nadmiaru białka, o choćby w sałatce z łososiem. Łosoś jest głównym i wystarczającym źródłem białka. Dodatkowo można byłoby dodać do sałatki jajka ugotowane na twardo, ale to od razu by się wiązało ze zwiększoną ilością białka. Dlatego zamiast jajek bardzo łatwo można zoptymalizować zawartość białka dodając do sałatki awokado. W ten sposób ilość białka pozostanie praktycznie bez zmian natomiast ilość tłuszczu się zwiększy, bo awokado zawiera go sporo.
Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Jeśli prowadzicie aktywny tryb życia, dużo trenujecie i zależy Wam na zwiększeniu masy mięśniowej to oczywiście ilość białka musicie dopasować do swoich potrzeb. Wybór jajek jako dodatkowego źródła białka może okazać się dobrym pomysłem.
Będąc na diecie lchf warto pamiętać o błonniku. Spora porcja sałaty i innych niskowęglowodanowych warzyw dziennie wpłynie pozytywnie na pracę jelit i przemianę materii. Warzywa to również źródła witamin i minerałów. Wiele osób przechodzących na LCHF wpada w panikę, kiedy muszą ograniczyć produkty pochodzenia roślinnego w codziennej diecie w pierwszej kolejności owoców. Warzywa są również bogate w witaminy i minerały, ale te również znajdują się w mięsie i rybach.
Szybka sałatka z łososiem to przykład dania, które można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli nie lubicie łososia można go zastąpić inną tłustą ryba np. wędzoną makrelą. Podobnie jest z dressingiem. Do tej sałatki świetnie pasuje sos Rhode Island na bazie majonezu z dodatkiem pomidorowego przecieru i sosu chili. Można go z łatwością zamienić na inny sos sałatkowy.
Szybka sałatka
1 porcja
Składniki
125 g łososia, wędzonego na ciepło
50 g sałatkowego miksu
4 rzodkiewki
1 mały ogórek
pół awokado
¼ czerwonej papryki
1 łyżka łuskanych nasion konopi
ćwiartka cytryny do podania
świeży koper do dekoracji
Sos Rhode Island
2 łyżki majonezu, domowego
1 łyżka chili sosu, niesłodzonego
½ łyżeczki przecieru pomidorowego
sól do smaku
Przygotowanie
Sałatę opłukać, rozerwać na mniejsze kawałki, osuszyć i ułożyć na dnie miski. Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pociąć paprykę w piórka. Z awokado usunąć skórkę, pestkę i pokroić na talarki. Zaaranżować warzywa w misce po czym dodać kawałki wędzonego łososia. Jeśli są ości, usunąć. Posypać sałatkę nasionami konopi. Z podanych składników zmiksować dressing i polać nim sałatkę.
Wartość energetyczna 1 porcji 670 kcal
Tłuszcz – 58 g
Białko – 29 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 6,0 g