Tarta niskowęglowodanowa z resztek obiadowych

Tarta z kurczakiem to praktyczne danie na diecie lchf. Dlaczego? Przede wszystkim keto tarta bardzo syci. Można ją przyrządzić na kilka dni lub zamrozić. Spód do tarty w wersji niskowęglowodanowej oczywiście nie zawiera mąki. W tym przepisie upiekłam kruchy spód z mąki migdałowej, masła i gumy arabskiej. Na temat gumy arabskiej dowiecie się w kolejnym wpisie. Wspomnę jedynie, że guma arabska to naturalny produkt zagęszczający znany od wieków.

Ostatnio miałam problemy z nabyciem błonnika w postaci zmielonych łusek babki jajowatej lub płesznik. Zauważyłam brak tych produktów podczas pandemii. Złożyłam zamówienie w internecie dawno temu i czekam, aż produkty pojawią się w magazynie. Dlatego musiałam poszukać jakieś alternatywy i wpadłam na pomysł z gumą arabską, która podobnie jak błonnik nie pobudza insuliny.

Ciasto na spód do tarty bardzo przypomina to tradycyjne, więc tarta z kurczakiem, choć niskowęglowodanowa, przypadnie każdemu do smaku. Bardzo lubię przyrządzać tarty, bo mogę do nich dodać to co akurat mam pod ręką. Często są to resztki obiadowe jak smażony kurczak, plasterki różnych wędlin, suszone pomidory czy inne dobrodziejstwa, które zalegają w lodówce.

Zero waiste to moja domena. Nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. Nieważne, czy to jest dieta lchf, czy inna dieta. Trzeba dbać o naturalne surowce i szanować jedzenie.

tarta_lchfdieta_zdrowenawyki_odchudzanie_ketoza

Tarta z kurczakiem

6 porcji

Składniki

200 g migdałowej mąki

25 g gumy arabskiej

60 g masła, zimnego

¼ łyżeczki soli

150 g pieczonego fileta z kurczaka

50 g koziego feta

10 oliwek kalamata

6 suszonych pomidorów w zalewie

2 łyżki pesto

250 ml śmietanki

3 jajka

30 g żółtego sera, minimum 30% tł.

Z mąki migdałowej, posiekanego zimnego masła, soli do smaku i gumy arabskiej zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na cienki placek, na tyle, aby przykryć dno i wykleić brzegi foremki o średnicy 23 cm. Włożyć foremkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 180ºC. Wyjąć schłodzony spód do tarty, nakłuć dno widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć kawałki kurczaka, koziego sera, suszone pomidory, oliwki i liście bazylii. Śmietankę, pesto i jajka krótko zmiksować i doprawić solą. Wylać na nadzienie. Następnie posypać tartę startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 – 35 minut. Można obniżyć nieco temperaturę, jeśli tarta za bardzo się rumieni. Wyjąć upieczoną tartę z piekarnika, odczekać 15 minut i dopiero pokroić na 6 kawałków.

Wartość energetyczna 1 porcji 598 kcal

Tłuszcze – 55,2 g

Białko – 21 g

Węglowodany – 4,8 g

Błonnik- 3,2 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here