Warzywa kapustne niskowęglowodanowe i zdrowe

warzywa kapustne

Jednym ze wspaniałych warzyw, które zastąpi ziemniaki, kasze, ryż i chleb w diecie ketogenicznej jest kapusta i wszystkie inne warzywa kapustne jak brokuły, jarmuż, kalafior czy kalarepa. Dania z białej kapusty, brokułów i kalafiora na pewno będą Twoimi ulubionymi. Przyrządza się je łatwo i szybko. Zawierają dużo błonnika, bardzo mało węglowodanów i dużo tłuszczu w zależności od przepisu.

W handlu znajdziesz bez problemu wiele gatunków kapusty. Kapusta i wszelkie rośliny kapustne są ogólnie dostępne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają dużo błonnika, sporo witaminy C i mikroelementów. Wręcz pozorom osoby będące na diecie ketogenicznej nie cierpią na wzdęcia jedząc kapustę i jej pochodne. Nasuwa się wyjaśnienie, że ograniczenie innych węglowodanów w diecie sprzyja jej lepszemu trawieniu bez ubocznych skutków.

Warzywa kapustne to niskowęglowodanowe  warzywa, które można zastosować w wielu potrawach. Świetnie się komponują z innymi warzywami, również przyprawami i ziołami. Można z nich przyrządzić wspaniałe przystawki do mięs, ryb i drobiu. Keto potrawy z kapusty i warzyw kapustnych pasują na co dzień jak i od święta. Najlepsze jest to, że np. dania z kapusty można zaserwować całej rodzinie w postaci surówki, zapiekanki czy puree.

Bardzo łatwo można przyrządzić kilka dań z tej samej kapusty i podzielić na porcje, które wystarczą na kilka dni. Część poporcjowanych potraw możesz zamrozić. Proste posiłki z udziałem warzyw kapustnych ułatwiają odchudzanie i wzbogacają  keto dietetyczne menu.

Poprzedni artykułSos z cebuli i frytki z kalarepy
Następny artykułMąka lniana -właściwości odżywcze i zalety zdrowotne
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here