Jednym ze wspaniałych warzyw, które zastąpi ziemniaki, kasze, ryż i chleb w diecie ketogenicznej jest kapusta i wszystkie inne warzywa kapustne jak brokuły, jarmuż, kalafior czy kalarepa. Dania z białej kapusty, brokułów i kalafiora na pewno będą Twoimi ulubionymi. Przyrządza się je łatwo i szybko. Zawierają dużo błonnika, bardzo mało węglowodanów i dużo tłuszczu w zależności od przepisu.
W handlu znajdziesz bez problemu wiele gatunków kapusty. Kapusta i wszelkie rośliny kapustne są ogólnie dostępne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają dużo błonnika, sporo witaminy C i mikroelementów. Wręcz pozorom osoby będące na diecie ketogenicznej nie cierpią na wzdęcia jedząc kapustę i jej pochodne. Nasuwa się wyjaśnienie, że ograniczenie innych węglowodanów w diecie sprzyja jej lepszemu trawieniu bez ubocznych skutków.
Warzywa kapustne to niskowęglowodanowe warzywa, które można zastosować w wielu potrawach. Świetnie się komponują z innymi warzywami, również przyprawami i ziołami. Można z nich przyrządzić wspaniałe przystawki do mięs, ryb i drobiu. Keto potrawy z kapusty i warzyw kapustnych pasują na co dzień jak i od święta. Najlepsze jest to, że np. dania z kapusty można zaserwować całej rodzinie w postaci surówki, zapiekanki czy puree.
Bardzo łatwo można przyrządzić kilka dań z tej samej kapusty i podzielić na porcje, które wystarczą na kilka dni. Część poporcjowanych potraw możesz zamrozić. Proste posiłki z udziałem warzyw kapustnych ułatwiają odchudzanie i wzbogacają keto dietetyczne menu.