Smarowidło z dyni – warzywa niskowęglowodanowe

0
205
dynia_warzywaniskoweglowodanowe_lchfdieta_odchudzanie

Warzywa niskowęglowodanowe są zdrowe i można z nich wyczarować wiele przysmaków, na które można sobie pozwolić nawet będąc na diecie ketogenicznej. Keto pasta z dyni co całkiem niezłe smarowidło na kanapki. W dodatki całkiem wegańskie. Dieta ketogeniczna nie jest dietą wegańską czy wegetariańską ale od czasu do czasu pasta z dyni, która nota bene jest warzywem niskowęglowodanowym, świetnie zbalansuje codzienną dietą, głównie ze względu na małą ilość białka.

Ilość białka w diecie lchf należy dostosować do wagi ciała, wieku, płci jak i również fizycznego wysiłku. Dlatego niskowęglowodanowe warzywa i ich przetwory są bardzo wskazane w lchf diecie.

Warzywa niskowęglowodanowe

Dynię można zastąpić innymi niskowęglowodanowymi warzywami jak brokuły, jarmuż czy kalafior. Warzywa niskowęglowodanowe zawierają nie tylko mało węglowodanów i białka ale również mają niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie stabilizują poziom glukozy i insuliny w organizmie. Dieta ketogeniczna to dieta o niskim indeksie glikemicznym.

Często w kalkulatorach zostaje podana ilość węglowodanów brutto, a więc wszystkie węglowodany razem włącznie z błonnikiem. Wprowadza to w błąd przy obliczaniu dziennego zapotrzebowania na węglowodany, ponieważ czytelnicy myślą, że jest to całkowita ilość węglowodanów.

Nie zapominajcie, że warzywa niskowęglowodanowe obok rozpuszczalnych węglowodanów zawierają również nierozpuszczalny błonnik. To właśnie obecność błonnika w takich warzywach jak dynia czy brokuły przyczynia się do niskiego indeksu glikemicznego i stabilizacji cukru i insuliny we krwi.

warzywa niskowęglowodanowe keto zdrowe odchudzanie lchf dieta

Pasta z dyni

4 porcje

Składniki

200 g dyni

50 g orzechów laskowych

1 ząbek czosnku

20 g pestek z dyni

1 łyżka nasion sezamu

3 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek

1½ łyżeczki przyprawy dukkah

Przygotowanie

Pokroić dynię na kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć morską solą gruboziarnistą i piec przez 30 minut. Upieczoną i ostudzoną dynię przełożyć do malaksera. Dodać resztę składników oprócz przyprawy dukkah i zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Przełożyć pastę do miseczki, posypać przyprawą dukkah lub przyprawą wedle smaku i lekko przemieszaj.

Wartość energetyczna jednej porcji 368 kcal

Tłuszcz –  16 g

Białko – 5,0 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 2,5 g

dieta lchf specjalista