Grzyby są nieodzownym składnikiem w kuchni ketogennej. Warto je jeść z uwagi na właściwości odchudzające. Zawierają mnóstwo błonnika ale również mają wiele właściwości prozdrowotnych. Pora obalić mit, że grzyby są pozbawione odżywczych wartości. Grzyby mają wspaniałe walory smakowe i zapachowe.
Właściwości odchudzające grzybów
Grzyby są nie tylko popularnymi produktami kulinarnymi ale również organizmami o dużych właściwościach leczniczych. Pieczarki, kurki czy rydze podobnie jak inne grzyby zawierają bardzo dużo błonnika.
Błonnik posiada właściwości prebiotyczne, które wspomagają mikroflorę jelitową. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe produkowane przez prebiotyki są szybko wchłaniane przez śluzówkę jelita. Poza tym błonnik wspomaga trawienie i wpływa korzystnie na metabolizm glukozy. Wzmożone trawienie i uregulowany metabolizm glukozy sprzyja odchudzaniu. Warto też jeść grzyby codziennie ponieważ sycą na długo.
Chociaż błonnik jest węglowodanem jest jednak nietrawiony w przewodzie pokarmowym i dlatego nie wywołuje skoku insuliny. Błonnik zawarty w grzybach posiada więc znaczące właściwości przeciwcukrzycowe.
Właściwości lecznicze grzybów
Czy Wiecie, że grzyby to naturalne źródło leczniczych związków, chroniących przed chorobami na tle zapalnym, do których należy większość chorób w tym rak. W Japonii i Chinach gatunki grzybów jak boczniak ostrygowaty stosowane są jako skuteczne leki przeciwnowotworowe. Aktywne związki zawarte w boczniaku hamują wzrost guzów nowotworowych.
Ekstrakt z pieczarki obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet. Inny znany grzyb shiitake znany jest z pozyskania AHCC. AHCC to związek hemicelulozy, który skutecznie zwalcza wirusa HPV, powodującego raka szyjki macicy.
Kurki znane są ze swego przeciwzapalnego działania ponieważ zwalczają większość bakterii w tym stafylokoki powodujące zapalenie ucha. Poza przyspieszają gojenie ran. Prawdziwki są silnymi antyutleniaczami. Substancje lecznicze w nich zawarte chronią komórki nerwowe przed degeneracją. Boczniaki mają działanie obniżające ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Grzyby wpływają pozytywnie na profil lipidowy i glikemię, chronią również wątrobę.
Co jeszcze znajdziemy w grzybach
- Grzyby zawierają dużo wody, przez co są niskokaloryczne.
- Ze względu na sporą zawartość wysokiej jakości białka zwane są „mięsem lasu”.
- Zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy, a więc te, których ludzki organizm nie produkuje i trzeba mu je dostarczyć dla prawidłowego funkcjonowania.
- Pocieszający jest fakt, że grzyby są ubogie w węglowodany. Źródła podają całkowitą zawartość węglowodanów, a więc łącznie z błonnikiem. Netto zawartość węglowodanów wynosi między 2,0-4,0%. Jest to bardzo mało, dlatego grzyby są tak popularne w diecie ketogenicznej.
- Grzyby są źródłem licznych minerałów takich jak: fosfor, magnez, sód, potas, żelazo oraz pierwiastków śladowych jak selen i cynk.
- Zawierają niektóre witaminy, głównie witaminę A w postaci karotenu oraz witaminy z grupy B, witaminę E i C
- Występują z w nich znikome ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.