Strona głównaZdrowieWpływ diety ketogenicznej na choroby nerek

Wpływ diety ketogenicznej na choroby nerek

Każda nietradycyjna dieta niesie za sobą sceptycyzm co do jej rzeczywistego wpływu na zdrowie. Dieta ketogeniczna, która tak naprawdę jest stylem życia, a nie dietą, nie jest wyjątkiem. Wciąż większość ludzi w tym lekarzy i dietetyków, nie może pojąć, że jedzenie dobrej jakości tłuszczów sprzyja zdrowiu. Ponieważ tłuszcze dietetyczne były niesprawiedliwie demonizowane przez ostatnie kilka dekad, niektórzy ludzie martwią się, że dieta ketogenna może wpływać niekorzystnie na narządy wewnętrzne w tym nerki. Czy niski poziom węglowodanów, wysoki poziom tłuszczu wpływa niekorzystnie na nerki?

Wpływ ketozy na nerki

Niewydolność nerek to stan choroby, w którym nerki nie mogą właściwie eliminować odpadów z organizmu. Rozwijające się problemy z nerkami, jeśli nie są chorobą rodzinną są przyczyną nieprawidłowej diety i następstwem spowodowanym wysokim poziomem cukru oraz insuliny we krwi. Osobom chorym na nerki i mającym przy tym cukrzycę typu 2 zaleca się ograniczenie spożywania białka i tłuszczów na korzyść węglowodanów, głównie pochodzących z warzyw, owoców, kasz i roślin strączkowych. Produkty te, powszechnie uważane za zdrowe nie są wskazane w diecie ketogenicznej, a tym bardziej dla osób cierpiących na syndrom metaboliczny, objawiający się cukrzycą i chorobą nerek. Mimo wszystko wiele ludzi sądzi, że tworzenie się kamieni w drogach moczowych jest przyczyną nadmiernej produkcji ketonów, wynikającej ze spożywania dużej ilości tłuszczów. Innym argumentem jest, że nadmierne spożycie białka wymaga wzmożonej pracy nerek i zmusza organizm do wydalania nadmiernej ilości sodu, wapnia i potasu. Utrata elektrolitów może doprowadzić do niskiego ciśnienia krwi, które jeszcze bardziej obciąża nerki. Badania naukowe jednak nie uzasadniają tych argumentów.

Czy dieta ketogeniczna powoduje kwasicę ketonową?

Istnieje powszechne błędne przekonanie, że ketoza odżywcza może zmienić pH moczu z neutralnego na kwaśny, a zatem prowadzić do przepracowania nerek. Jednak dzieje się tak tylko podczas kwasicy ketonowej, a nie ketozy. Kwasica ketonowa i ketoza to dwie różne rzeczy! Kwasica ketonowa jest powikłaniem, które wynika z niebezpiecznie wysokiego poziomu ketonów i cukru we krwi, najczęściej występujące u osób z cukrzycą typu 1 i 2. Taka kombinacja powoduje, że pH krwi ulega obniżeniu co z kolei negatywnie wpływa na wątrobę i nerki. Wysoki poziom cukru we krwi musi być zredukowany przy pomocy insuliny. Część cukru zostaje przekształcona na energię, a część zmagazynowana w wątrobie. Brak insuliny prowadzi do akumulacji cukru we krwi, jednakże organizm musi skądś czerpać energię, więc przetwarza tłuszcz na ketony. To prowadzi do kwasicy ketonowej, która jest stanem patologicznym. Dieta ketogeniczna polega na byciu w stanie ketozy, a nie kwasicy ketonowej.

Dlaczego ketogeneza wpływa korzystnie na nerki?

Ketoza to normalny stan metaboliczny. Nasi przodkowie jedli mięso. Energia, którą uzyskiwali z pożywienia była pozyskiwana w procesie ketozy żywieniowej. Tak żył pierwotny człowiek, a my ewolucyjnie jesteśmy jego potomkami. Człowiek pierwotny nie miał dostępu do węglowodanów trzy razy dziennie jak to jest teraz. Żył w ketozie i nie miał problemów z nerkami, wysokim poziomem cukru we krwi czy innymi chorobami zwanymi chorobami naszej generacji. Ketoza żywieniowa to nie wymysł jakiegoś zwariowanego naukowca! W rzeczywistości badania udowadniają, że ciała ketonowe są preferowanym źródłem energii, a nie glukoza. Serce i mózg działają o 25% wydajniej, jeśli dostarczona im energia pochodzi z ketonów. Dieta niskowęglowodanowa nie uszkadza nerek. Nawet cukrzycy, którzy cierpią na dyzfunkcję nerek dokonują zdrowego wyboru przechodząc na dietą ketogeniczną.

Dieta ketogenna może poprawić funkcję nerek u cukrzyków

Nefropatia cukrzycowa (DN) jest stanem, który występuje w wyniku uszkodzenia nerek z powodu cukrzycy. Nefropatia cukrzycowa objawia się uszkodzeniem kłębuszków nerkowych, w których zachodzi filtrowanie krwi. Bez prawidłowo funkcjonujących kłębuszków nerkowych, nerki nie są w stanie prawidłowo odfiltrować krwi. Badania naukowe wykazały, że właściwie sformułowana dieta ketogenna może pomóc w odwróceniu nefropatii cukrzycowej poprzez kontrolę glikemiczną i ketozę, która wpływa pozytywnie na ekspresję genów w nerkach.

To nie białko lecz cukier jest bezpośrednią przyczyną chorób nerek. Kontrola glikemiczna bardzo pomaga cukrzykom, którzy mają problemy z nerkami. Ciała ketonowe pozyskiwane z tkanki tłuszczowej zmniejszają wydzielanie insuliny i utrzymuję poziom cukru na prawidłowym poziomie. Poprawiają znacznie samopoczucie cukrzyków, a w wielu przypadkach dieta ketogeniczna prowadzi do odwrócenia cukrzycy typu 2. Jednym słowem ustabilizowanie poziomu glukozy (cukru) we krwi jest powrotem do zdrowia.

W jednym z badań naukowcy przetestowali 24 000 osób z cukrzycą (DM) , biorąc pod uwagę HbA (1c) jako wskaźnik kontroli glikemicznej. HbA (1c) jest najczęściej stosowanym wskaźnikem do określenia aktualnego poziomu cukru we krwi.Okazało się, że wśród osób z cukrzycą i przewlekłą chorobą nerek, mających niski poziom HbA (1c) ,śmiertelność była znacznie większa. Również podwyższony o 9% i więcej HbA (1c) wiąże się ze znacznie gorszymi klinicznymi wynikami.

Inne badanie dotyczyło nefropatii u myszy z cukrzycą. Myszy na diecie ketogenicznej już po tygodniu miały znormalizowany poziom cukru we krwi, a po dwóch miesiącach nefropatia cukrzycowa została całkowicie odwrócona. W grupie kontrolnej, która była karmiona dietą wysokowęglowodanową kilka mysz umarło. Badania te popierają teorię, że dieta ketogenna jest wysoko skuteczna w kontrolowaniu glikemii i zapobieganiu zapobieganiu przedwczesnej śmierci z powodu choroby nerek.

Badania nad myszami wykazały również, że zmieniła się ekspresja genów w nerkach. Naukowcy odkryli, że geny odpowiedzialne za nefropatię – nefryna, ZO-1 i podocyna – zostały odwrócone. Pomogło to przywrócić nerkom myszy powrót do zdrowego funkcjonowania. Badania te dostarczają przekonywujących dowodów, że dieta ketogeniczna nie jest szkodliwa dla nerek. W rzeczywistości, dieta o niskiej zawartości węglowodanów, o wysokiej zawartości tłuszczu może faktycznie poprawić przewlekłą chorobę nerek, szczególnie u osób z cukrzycą.

Dieta ketogenna może pomóc w zapobieganiu chorobie sercowo-naczyniowej u osób z przewlekłą chorobą nerek

Dieta ketogeniczna poprawia stan zdrowia serca. Stan zdrowia serca bezpośrednio zależy od stanu zdrowia nerek. Przewlekła choroba nerek bezpośrednio zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD), a choroby sercowo-naczyniowe zwiększają ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób nerek (PChN).

„Istnieje coraz więcej dowodów na to, że przewlekła choroba nerek sama w sobie jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do ciężkiego uszkodzenia serca i odwrotnie, zastoinowa niewydolność serca jest główną przyczyną postępującej przewlekłej choroby nerek.”

Dlatego dieta, która może pomóc poprawić oba te stany jest bardzo korzystna. Od dziesiątków lat dietetycy i lekarze uważają, że to tłuszcz, głównie nasycony zwiększa ryzyko chorób serca i śmiertelności. Dlatego wielu ludzi myśli, że duże spożycie mięsa na diecie ketogennej jest szkodliwe dla serca, nerek i innych narządów. Zostaliśmy przekonani, że czerwone mięso i inne produkty tłuszczowe pochodzenia mięsnego mogą uszkodzić nasze wewnętrzne narządy. Jest to nieprawdą! Zdrowe ekologiczne mięso i przetwory mięsne poprawiają cholesterol, zwłaszcza LDL. Na wielkość cząstek LDL wpływa spożycie węglowodanów. Duże spożycie węglowodanów powoduje uwolnienie LDL do krwi. Tymczasem dieta niskowęglowodanowa obniża poziom cholesterolu LDL, co poprawia funkcję nerek. Naukowe badania wykazują, że dieta niskowęglowodanowa o znacznej zawartości białka może zmniejszyć śmiertelność u osób z przewlekłą chorobą nerek poprzez obniżenie poziomu LDL, HDL i insuliny.

Związek między dietą wysokobiałkową, a PChN.

Poprzednio omówione badania naukowe pokazują, że diety wysokobiałkowe nie mają negatywnego wpływu na ludzi z prawidłową czynnością nerek. Zmniejszenie spożycia białka może być korzystne tylko u pacjentów z zaawansowaną przewlekłą chorobą nerek. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest odpowiednia dieta ketogeniczna.Tak naprawdę to nie ketoza i białko są odpowiedzialne za problemy z nerkami. Dwie główne przyczyny przewlekłej choroby nerek to cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi. Jak wynika z powyższego tekstu dieta ketogeniczna może poprawić oba te czynniki ryzyka. Inne czynniki powodujące PChN to: palenie, podeszły wiek, historia rodzinna choroby nerek, choroba sercowo naczyniowa i chroniczne wysokie poziomy cukru we krwi.

Kontrola wagi ma również kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowej czynności nerek. Osoby otyłe są bardziej podatne na przewlekłą chorobę nerek, a otyłości można w dużej mierze przypisać przetworzonej diecie bogatej w węglowodany. Dieta ketogeniczna pomaga w odchudzaniu. Skutecznie kontroluje poziom cukru we krwi, poprawia pracę nerek i zapobiega ich uszkodzeniu. Oczywiście można skonsultować się z lekarzem przed przejściem na dietę ketogeniczną zwłaszcza, jeśli problemy z nerkami mają inne niż wyżej wymienione przyczyny. Lekarze jednak wychodzą z założenia, że dieta ketogeniczna jest dietą wysokobiałkową co jest oczywiście nieprawdą. Białko stanowią maksymalnie 25% całodobowego wyżywienia. W rzeczywistości pacjent musi podjąć decyzję samodzielnie, czy chce przejść na dietę ketogeniczną.

Jeśli masz problemy z nerkami powiązane z cukrzycą i chorobą serca skontaktuj się z nami na adres kontakt@lchfdieta.pl.

Źródło:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 – Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20338292 – Renal function following long-term weight loss in individuals with abdominal obesity on a very-low-carbohydrate diet vs high-carbohydrate diet.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15202610 – The association between congestive heart failure and chronic renal disease.
  4. https://www.asn-online.org/education/kidneyweek/2017/program-abstract.aspx?controlId=2781128 – Increased podocyte SIRT1 function attenuates diabetic kidney injury.
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4937039/ – Can Ketones Help Rescue Brain Fuel Supply in Later Life? Implications for Cognitive Health during Aging and the Treatment of Alzheimer’s Disease.
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080383/ – Reversal of diabetic nephropathy by a ketogenic diet.

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru