Wypieki bez mąki i cukru – ciastka orzechowe

0
844
wypieki bez mąki i cukru

Ciastka orzechowe to najszybsze wypieki bez mąki i cukru. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pieczenie to tylko 15 minut w nagrzanym piekarniku. Wypieki bez mąki i cukru zawsze się udadzą jeśli proporcje składników są odpowiednio skomponowane. Ważne jest aby zastąpić funkcję wiążącą glutenu błonnikiem witalnym i odpowiednią ilością jajek.

ciastka_keto

Keto ciastka orzechowe

16 ciastek

Składniki

2 jajka

2 łyżeczki błonnika witalnego

5 łyżek erytrytolu

2 łyżki syropu z błonnika

¼ łyżeczki soli

200 g mąki orzechowej, grubo mielone

½ laski wanilii, nasiona

16 orzechów makadamia

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC. Jajka i syrop z błonnika roztrzepać widelcem. W drugim naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, wanilię, sól, erytrytol i błonnik. Dodać roztrzepane jajka i zmiksować na gęstą masę. Masa będzie lekko lepka ale po zmoczeniu rąk wodą łatwa w formowaniu. Ułożyć papier do pieczenia na blasze. Zamoczyć ręce  w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe kulki. Z tej porcji wychodzi 16 ciastek. Ułożyć ciastka na blasze w odstępach. W każde ciastko można wcisnąć po całym orzechu laskowym lub makadamia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 – 15 minut. Ciastka powinny być lekko zrumienione, a po wystygnięciu lekko ciągnące.

Wartość energetyczna 1ciastka 99,5 kcal

Tłuszcze – 9,1 g

Białko – 2,9 g

Węglowodany – 1,3 g

Błonnik – 1,5 g

Inne wypieki bez mąki i cukru

brownie keto przepisy

Pyszne brownie bez mąki i cukru

gofry keto przepis

Keto gofry

LCHF cynamonowe ślimaczki

Keto ślimaczki

dieta lchf specjalista