Wytrawne muffiny z brokułami i boczkiem

0
380
wytrawne keto muffiny

Wytrawne keto muffiny  z brokułami i boczek to kolejna propozycja na śniadanie lub kolację, a nawet na piknik. Smaczne muffiny śniadaniowe lub na kolację, które są pożywne, bezglutenowe, niskowęglowodanowe i znikają z talerza w niebywałym tempie. Zamiast kanapek można upiec wytrawne keto muffiny. Zawsze coś innego i bardzo smacznego!

Wytrawne keto muffiny

12 dużych muffinów

Składniki

1 brokuł, 400 g

75 masła

1 cebula

2 łyżeczki świeżego rozmarynu pokrojonego

80 g angielskiego boczku lub zwykłego

8 jajek

2 łyżki szczypiorku

75 g mąki migdałowej

30 g mąki lnianej

1½ łyżeczki proszku dopieczenia

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka soli

135 g utartego parmezanu

masło do posmarowanie formy

nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle wraz z kurkumą i kajeńskim pieprzem. W naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z dodatkiem soli. W oddzielnym naczyniu wymieszać  mąkę migdałową, kokosową i proszek dopieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Następnie dodać usmażony boczek z cebulą, szczypiorek,brokuły utarty parmezan. Wymieszać. Muffinową foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać sezamem. Napełnić do brzegu. Posypać sezamem. Wstawić muffiny do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika  . odczekać 10 minut i wyjąć muffiny z formy. Spożywać letnie.

Wartość energetyczna 1 porcji  245 kcal

Tłuszcz – 19,7 g

Białko – 14,1 g

Węglowodany – 2,8 g

Błonnik – 2,7g

dieta lchf specjalista