Wytrawne keto muffiny z brokułami i boczek to kolejna propozycja na śniadanie lub kolację, a nawet na piknik. Smaczne muffiny śniadaniowe lub na kolację, które są pożywne, bezglutenowe, niskowęglowodanowe i znikają z talerza w niebywałym tempie. Zamiast kanapek można upiec wytrawne keto muffiny. Zawsze coś innego i bardzo smacznego!
Wytrawne keto muffiny
12 dużych muffinów
Składniki
1 brokuł, 400 g
75 masła
1 cebula
2 łyżeczki świeżego rozmarynu pokrojonego
80 g angielskiego boczku lub zwykłego
8 jajek
2 łyżki szczypiorku
75 g mąki migdałowej
30 g mąki lnianej
1½ łyżeczki proszku dopieczenia
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
135 g utartego parmezanu
masło do posmarowanie formy
nasiona sezamu do posypania
Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle wraz z kurkumą i kajeńskim pieprzem. W naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z dodatkiem soli. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę migdałową, lnianą i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do jajek i wymieszać. Następnie dodać usmażony boczek z cebulą, szczypiorek,brokuły utarty parmezan. Wymieszać. Muffinową foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać sezamem. Napełnić do brzegu. Posypać sezamem. Wstawić muffiny do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika . odczekać 10 minut i wyjąć muffiny z formy. Spożywać letnie.
Wartość energetyczna 1 porcji 245 kcal
Tłuszcz – 19,7 g
Białko – 14,1 g
Węglowodany – 2,8 g
Błonnik – 2,7g