Zupa Alfredo to lchf zupa z kurczakiem i serem. Zupa wzorowana na serowym sosie Alfredo. Wyjątkowo kremowa, smaczna lchf zupa i bardzo długo zaspokajająca głód. Zupę najlepiej ugotować na bulionie z kurczaka, a ugotowane mięso porozrywać na kawałki i dodać do zupy. Zupa zawiera bardzo mało węglowodanów. Przed podaniem można każdą porcję polać dobrą oliwą z oliwek. Zupa Alfredo to typowa zupa w lchf diecie, którą można dowolnie modyfikować używając ulubionego sera.
Zupa Alfredo
6 porcji
Składniki
1,3 l bulionu z kurczaka
600 g ugotowanego mięsa z kurczaka
100 g zielonego groszku, mrożony lub świeży
200 ml śmietanki, 36%
125 g mozzarella
200 g żółtego sera np. cheddar
10 g czosnku
1 łyżka natki pietruszki
6 łyżek oliwy do polania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotować bulion z kurczaka. Wyjąć mięso, ostudzić i porozrywać na kawałki. Do bulionu wlać śmietankę. Dodać utartą mozzarella i cheddar oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować mieszając zupę aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać rozmrożony groszek. Gotować przez 3 minuty. Doprawić zupę solą, pieprzem i natką pietruszki. Rozlać do miseczek i polać oliwą.
Wartość energetyczna 1 porcji 570 kcal
Tłuszcze – 45,5 g
Białko – 36,3 g
Węglowodany – 3,8 g
Błonnik- 1,0 g
Wartość energetyczna obliczona z 1 łyżką oliwy. Błonnik nie jest ujęty jako żródło kalorii, ponieważ nie wpływa na poziom cukru we krwi.