Zupa Alfredo

0
214
zupa Alfredo lchf zupa

Zupa Alfredo to lchf zupa z kurczakiem i serem. Zupa wzorowana na serowym sosie Alfredo. Wyjątkowo kremowa, smaczna lchf zupa i bardzo długo zaspokajająca głód. Zupę najlepiej ugotować na bulionie z kurczaka, a ugotowane mięso porozrywać na kawałki i dodać do zupy. Zupa zawiera bardzo mało węglowodanów. Przed podaniem można każdą porcję polać dobrą oliwą z oliwek. Zupa Alfredo to typowa zupa w lchf diecie, którą można dowolnie modyfikować używając ulubionego sera.

Zupa Alfredo

6 porcji

Składniki

1,3 l bulionu z kurczaka

600 g ugotowanego mięsa z kurczaka

100 g zielonego groszku, mrożony lub świeży

200 ml śmietanki, 36%

125 g mozzarella

200 g żółtego sera np. cheddar

10 g czosnku

1 łyżka natki pietruszki

6 łyżek oliwy do polania

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotować bulion z kurczaka. Wyjąć mięso, ostudzić i porozrywać na kawałki. Do bulionu wlać śmietankę. Dodać utartą mozzarella i cheddar oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować mieszając zupę aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać rozmrożony groszek. Gotować przez 3 minuty. Doprawić zupę solą, pieprzem i natką pietruszki. Rozlać do miseczek i polać oliwą.

Wartość energetyczna 1 porcji 570 kcal

Tłuszcze – 45,5 g

Białko – 36,3 g

Węglowodany – 3,8 g

Błonnik- 1,0 g

Wartość energetyczna obliczona z 1 łyżką oliwy. Błonnik nie jest ujęty jako żródło kalorii, ponieważ nie wpływa na poziom cukru we krwi.

dieta lchf specjalista