Zupa dyniowa

zupa_dyniowa_lowcarb

Dynia zawiera około 7,7 węglowodanów  w 100 gramach. Jest to idealne warzywo na zupy, które można łatwo dostosować do diety LCHF z dodatkiem odpowiedniej ilośći tłuszczu np. kokosowego mleka.

Zupa dyniowa

3 porcje

Składniki

200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree

300 ml kokosowego mleka, 17,5%

30 g /2 łyżki kokosowego oleju

200 ml bulionu z kurczaka

1 czerwone chili

10 g / 2 ząbki czosnku

25 g / 1 mała cebulka

3 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka zmielonej kolendry

sól do smak

Przygotowanie

Pokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Podawaj na ciepło

Wartość energetyczna 1 porcji 292 kcal

Tłuszcze – 26,3g

Białko – 3 g

Węglowodany – 8,2g

błonnik -1,7g

Poprzedni artykułSos bearnaise
Następny artykułMakowiec świąteczny lchf
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here