Zupa krem z pieczonego kalafiora i papryki

0
1085
zupa_krem_lchf_dieta_przepisy

Lato w pełni i chociaż gorąco to warto przyrządzić pyszną zupę. Zupa krem z pieczonego kalafiora i papryki to pożywna zupa na bulionie z kurczaka, aromatyczna i oczywiście niskowęglowodanowa.

Aby wytrwać w lchf diecie zwłaszcza na jej początku zapas zupy w lodówce to proste i smaczne rozwiązanie. Na ogół jest tak, że przychodzicie z pracy i rzucacie się na lodówkę lub szafkę ze słodyczami, byle tylko szybko zaspokoić głód. Zmęczenie po całym dniu pracy daje się we znaki, że nawet nie chcecie myśleć o przyrządzeniu czegoś do jedzenia.

Niskowęglowodanowa zupa krem z kalafiora i papryki jest dobrym rozwiązaniem. Warto poświęcić jeden dzień i ugotować trochę więcej zupy. Kiedy przychodzicie głodni z pracy lub jesteście po treningu taka zupa to po prostu zbawienie.

Kalafior i papryka to bardzo smaczna kombinacja zwłaszcza w zupie. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją jeść z boczkiem lub innym mięsiwem. Można również pokruszyć owczy ser.

zupa krem lchf dieta

Zupa krem

ok. 1,5 litra, 4 porcje

Składniki

1 mały kalafior, około 400 g

1 czosnek solo

1 mała czerwona cebula

1 łyżka świeżego tymianku

4 czerwone papryki, 350 g

1,2 l bulionu z kurczaka lub kury

10 liści świeżej bazylii

100 ml oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

100 g boczku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, skropić łyżką oliwy, posolić i piec przez 25 minut. Podwyższyć temperaturę do 250ºC wstawić naczynie z całymi paprykami. Piec przez 50 minut. Odwrócić po połowie czasu. Upieczone papryki przykryć szczelnie folią. Po 10 minutach oczyścić papryki ze skórki i pokroić na kawałki. Zmiksować warzywa z bulionem. Następnie przelać zupę do garnka. Dodać oliwę, przyprawy i drobno pokrojone zioła.Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Na patelni usmażyć boczek i jeść z zupą.

Wartość energetyczna 1 bułki 460 kcal

Tłuszcz – 40,3 g

Białko – 10,3 g

Węglowodany – 10,5 g

Błonnik – 5,0 g

 

dieta lchf specjalista