Zupa krewetkowa z dorszem to pyszna i rozgrzewająca zupa ugotowana na kokosowym mleku. Uwielbiam azjatycką kuchnię, która świetnie pasuje do mojej ketogennej kuchni. Zupy z owocami morza są bardzo zdrowe, aromatyczne i delikatne w smaku. Można je gotować z samych skorupiaków lub łączyć z rybami. Dzisiaj wybrałam dla Was przepis na zupę krewetkową z dorszem.
Uwielbiam krewetki, raki i ryby i zawsze zachęcam moich czytelników do ich jedzenia. Zupa z owoców morza jest naprawdę delikatesem. Smakowe kubki po prostu zapadają w szok. Ryby i owoce morza są składnikiem wielu diet w tym diet tłuszczowych. Przyrządzanie posiłków jest proste i szybkie jak ta zupa krewetkowa z dorszem.
Do przyrządzenia zupy potrzebujecie kokosowego mleka, cytrynową trawę, rybny sos i kolendrę. Te składniki nadają smak zupie. Odnośnie krewetek to ja używam gotowane krewetki w skorupce. Są najsmaczniejsze jeśli kupione świeże, ale mrożone też nie są złe.
Nie wyrzucajcie skorupek do kosza. Ze skorupek z dodatkiem włoszczyzny możecie ugotować pyszny bulion, który jest idealny na na każdą zupę z owoców morza. Poza tym podczas gotowania ze skorupek wytrącają się sole mineralne. Taki bulion jest naturalną suplementacją mineralną. Krewetki sprawiają, że czujemy się szczęśliwi. Pobudzają wydzielanie endorfin. Ryby zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe jak omega 3. Poprawiają pamięć i zdrowie. Odpowiednia dietoterapia to najlepsze lekarstwo!
Lubicie zupy?
Ja mam zawsze zupę
Jak szybko zaspokoić głód?
Kiedy poczuję głód sięgam po kubek gorącej zupy i od razu czuję się lepiej!
Jak ugotować zupę?
Zawsze gotuję zupy na kilka dni, mrożę lub wekuję
Zupa krewetkowa z dorszem
4 porcje
Składniki
400 ml kokosowego mleka, 1 puszka
4 łyżki kokosowego oleju
500 g krewetek ze skorupkami, bez skorupek 200 g
1 l krewetkowego bulionu
1 łyżka rybnego sosu
garść świeżej kolendry
1 źdźbło cytrynowej trawy lub 2 łyżki soku z limonki
1 czerwone chili
300 g fileta z dorsza
300 g cukinii
Przygotowanie
Oczyścić krewetki ze skorupek. Skorupki zalać 1,5 l wody i ugotować z włoszczyzną, cebulą i czosnkiem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowany bulion odcedzić i wlać do garnka. Dodać kokosowe mleko, kokosowy olej, rybny sos, drobno pokrojone łodygi kolendry i cytrynową trawę. Gotować zupę przez 15 minut. Wyjąć trawę cytrynową i dodać kawałki ryby. Gotować zupę przez 10 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać obrane, gotowane krewetki. Jeśli krewetki są surowe dodać razem z rybą. Pociąć cukinię na zoodles i dodać do zupy. Posypać obficie kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji 412,5 kcal
Tłuszcze – 32 g
Białko – 26,3 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik- 0,8 g
Warzywa dodane do bulionu nadają mu smak i nie są wliczone jako kalorie.