Zupa szparagowa-pyszna zupa

0
258
zupa szparagowa

Szparagi są bardzo zdrowe, a co więcej zawierają bardzo mało węglowodanów. Zupa szparagowa jest bardzo pożywna i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zupa na diecie to idealne danie, bogate w witaminy i minerały. Zaspokaja głód. Zupa szparagowa to zupa krem i można ją popijać z kubka przez cały dzień.

Zupa szparagowa

2 porcje

Składniki

500 m bulionu z kurczaka, tutaj przepis

250 g zielonych szparagów

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

20 g parmezanu

1 ząbek czosnku

1 łyżka pokrojonej cebuli

Przygotowanie

Odciąć twarde końcówki szparagów,jakieś 2 cm i pokroić na mniejsze kawałki. Można również wykorzystać jedynie łodygi bez kłosów. Zagotować bulion i dodać warzywa. Gotować przez 12 minut, następnie zmiksować zupę na krem. Dodać masło do gorącej zupy i mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Podać z kilkoma całymi szparagami i wiórkami parmezanu.

Wartość energetyczna 1 porcji 255 kcal

Tłuszcz – 20,5 g

Białko – 12 g

Węglowodany – 5,7 g

Błonnik – 2,3 g

dieta lchf specjalista