Złota zupa z pieczonego kalafiora i jarmużu

zupa z kalafiora

Złota zupa z kalafiora i jarmużu to jeden z ulubionych przepisów na zdrową i pożywną zupę. Keto zupa to praktyczny posiłek na każdą porę roku. Rozgrzewa i szybko zaspokaja głód. Wykonanie zupy zajmuje niewiele czasu. Plusem jest to, że zupy można gotować w dużych porcjach i zawsze mieć pod ręką.

Zwłaszcza osoby przechodzące na lchf powinny na początku zawsze mieć zupę w lodówce aby nie wyłamać się z diety. Poza tym zupa dostarcza wiele cennych elektrolitów, jeśli jest ugotowana na wywarze mięsa z kością i warzyw. Kalafior i jarmuż to bardzo cenne i zdrowe warzywa. Są dostępne przez cały rok i tanie, co jest ich dodatkową popularnością.

Złota keto zupa z kalafiora i jarmużu to prawdziwy superfood. Kurkuma i curry to nieodzowne przyprawy w hinduskiej kuchni i jakże sprawdzające się w kuchni ketogenicznej.

Przepisy zawierające kurkumę i curry oznaczają dla naszego organizmu więcej przeciwutleniaczy i odżywczych składników. Dołączając do nich niskowęglowodanowe warzywa, kokosowy olej i kokosowe mleko otrzymamy smaczny keto posiłek.

keto_zupa_przepis

Wdrażając te przyprawy do codziennego menu zmniejszamy podatność organizmu na różnego rodzaju zapalenia. Jedna łyżka kurkumy dziennie to nie tylko nowy trend jedzenia, ale inwestycja w zdrowie.

Zapomnijcie o trendach! Po prostu postawcie na kurkumę i wypróbujcie zdrowy przepis na złotą zupę z kalafiora i jarmużu. Będąc na diecie lchf jemy zdrowe, tłuste i urozmaicone posiłki. Warto sięgnąć po jeszcze nieznane Wam przyprawy, bo to przyprawy dodają im aromatu i smaku i pobudzają jelita do trawienia.

ketogeniczna kuchnia przepisy

Zupa z kalafiora i jarmużu

4 porcje

Składniki

1 kalafior

3 liście jarmużu

1 czosnek solo, mały

¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażonych i zgniecionych w moździerzy

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry w proszku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 mała czerwona cebula

1 pęczek świeżej kolendry

1 puszka kokosowego mleka

500 ml domowego wywaru z mięsa z kością

4 łyżki oliwy z oliwek

30 g kokosowych wiórków

1 łyżka kokosowego oleju do smażenia

sól i czarny pieprz do smaku

10 listków mięty pieprzowej do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki. Skropić solą i posypać solą. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Upieczony kalafior wyjąć z piekarnika i drobno pokroić. Oderwać miękkie liście jarmużu od łodygi i drobno pokroić. Pokroić kolendrę. Obrać cebulę i zeszklić na kokosowym oleju. Następnie dodać przyprawy, pokrojony kalafior, jarmuż, kolendrę i smażyć przez minutę. Przełożyć warzywa do rondla, wlać bulion, kokosowe mleko i gotować zupę przez 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem i kokosowymi wiórkami. Opcjonalnie, posypać pokrojoną miętą.

Wartość energetyczna 1 porcji 495 kcal

Tłuszcze – 41,8 g

Białko – 5,5 g

Węglowodany – 9,2 g

Błonnik- 5,1 g

Warzywa dodane do bulionu nadają mu smak i nie są wliczone jako kalorie, podobnie jak błonnik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here