Złota zupa z kalafiora i jarmużu to jeden z ulubionych przepisów na zdrową i pożywną zupę. Keto zupa to praktyczny posiłek na każdą porę roku. Rozgrzewa i szybko zaspokaja głód. Wykonanie zupy zajmuje niewiele czasu. Plusem jest to, że zupy można gotować w dużych porcjach i zawsze mieć pod ręką.
Zwłaszcza osoby przechodzące na lchf powinny na początku zawsze mieć zupę w lodówce aby nie wyłamać się z diety. Poza tym zupa dostarcza wiele cennych elektrolitów, jeśli jest ugotowana na wywarze mięsa z kością i warzyw. Kalafior i jarmuż to bardzo cenne i zdrowe warzywa. Są dostępne przez cały rok i tanie, co jest ich dodatkową popularnością.
Złota keto zupa z kalafiora i jarmużu to prawdziwy superfood. Kurkuma i curry to nieodzowne przyprawy w hinduskiej kuchni i jakże sprawdzające się w kuchni ketogenicznej.
Przepisy zawierające kurkumę i curry oznaczają dla naszego organizmu więcej przeciwutleniaczy i odżywczych składników. Dołączając do nich niskowęglowodanowe warzywa, kokosowy olej i kokosowe mleko otrzymamy smaczny keto posiłek.
Wdrażając te przyprawy do codziennego menu zmniejszamy podatność organizmu na różnego rodzaju zapalenia. Jedna łyżka kurkumy dziennie to nie tylko nowy trend jedzenia, ale inwestycja w zdrowie.
Zapomnijcie o trendach! Po prostu postawcie na kurkumę i wypróbujcie zdrowy przepis na złotą zupę z kalafiora i jarmużu. Będąc na diecie lchf jemy zdrowe, tłuste i urozmaicone posiłki. Warto sięgnąć po jeszcze nieznane Wam przyprawy, bo to przyprawy dodają im aromatu i smaku i pobudzają jelita do trawienia.
Zupa z kalafiora i jarmużu
4 porcje
Składniki
1 kalafior
3 liście jarmużu
1 czosnek solo, mały
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażonych i zgniecionych w moździerzy
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 mała czerwona cebula
1 pęczek świeżej kolendry
1 puszka kokosowego mleka
500 ml domowego wywaru z mięsa z kością
4 łyżki oliwy z oliwek
30 g kokosowych wiórków
1 łyżka kokosowego oleju do smażenia
sól i czarny pieprz do smaku
10 listków mięty pieprzowej do posypania, opcjonalnie
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki. Skropić solą i posypać solą. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Upieczony kalafior wyjąć z piekarnika i drobno pokroić. Oderwać miękkie liście jarmużu od łodygi i drobno pokroić. Pokroić kolendrę. Obrać cebulę i zeszklić na kokosowym oleju. Następnie dodać przyprawy, pokrojony kalafior, jarmuż, kolendrę i smażyć przez minutę. Przełożyć warzywa do rondla, wlać bulion, kokosowe mleko i gotować zupę przez 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem i kokosowymi wiórkami. Opcjonalnie, posypać pokrojoną miętą.
Wartość energetyczna 1 porcji 495 kcal
Tłuszcze – 41,8 g
Białko – 5,5 g
Węglowodany – 9,2 g
Błonnik- 5,1 g
Warzywa dodane do bulionu nadają mu smak i nie są wliczone jako kalorie, podobnie jak błonnik.