Zupa z kapusty z mascarpone i parmezanem

0
163
zupa_kuchnia_ketogeniczna_dieta_cukrzyka

Dobra zupa z kapusty to świetne danie i chociaż obiadowe, to można ją jeść o każdej porze. Zupa z kapusty z mascarpone i parmezanem to rozgrzewająca i syta zupa keto ugotowana na drobiowym rosole.

Gotowanie domowego rosołu posiada wiele aspektów zdrowotnych. Po pierwsze domowy rosół tu i ówdzie zwany bulionem nie zawiera substancji smakowych, trans tłuszczów czy węglowodanowych zagęszczaczy.

Wykorzystując tłuste mięso i kości do gotowania bulion będzie bogaty w  tłuszcz i minerały. Te ostatnie wytrącają się podczas gotowania i naturalnie wzbogacają diety wysokotłuszczowe o potas, wapń i sód.

Zupa z kapusty ugotowana na domowym rosole zawiera niewiele węglowodanów. Kapusta jest zdrowa i bogata w witaminę C. Dodatkowo można zupę wzbogacić o witaminy z grupy B i błonnik dodając płatki drożdżowe nieaktywne.

Zaletą zupy w diecie ketogenicznej jest to, że zawiera ona niewiele białka, a ilość tłuszczu można dowolnie modyfikować dodając MCT olej lub oliwę z oliwek.

zupa z kapusty lchf dieta odchudzanie

Zupa z kapusty

6 porcji

Składniki

500 g kapusty

1 duża marchewka

1½ l  bulionu z kurczaka

1 mała cebula

2 łyżki masła

250 g mascarpone

25 g parmezanu

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

pęczek koperku

3 łyżki natki pietruszki

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie

Cebulę i kapustę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pokrojoną marchewkę, koper i gotować przez 25 minut. Następnie dodać mascarpone i parmezan, gotować i mieszać zupę do rozpuszczenia serów. Doprawić zupę solą, pieprzem i wlać oliwę. Posypać pietruszką i płatkami drożdżowymi. Zamiast płatków zupę można posypać dodatkowym parmezanem.

Wartość energetyczna 1 porcji 434 kcal

Tłuszcze – 35 g

Białko – 9,7 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik- 3,3 g

 

 

dieta lchf specjalista