Zupa z mielonego mięsa

0
369
zupa z kapusty i mielonego

Zupa z kapusty i mielonego mięsa. Syta zupa niskowęglowodanowa idealna na obiad  dla całej rodziny. Zupę można wzbogacić o kromkę lchf chleba i czubatą łyżkę pełnotłustego creme fraiche. Zupa z kapusty i mielonego jest gęsta i pożywna. Idealna na obiad lub lunch do pracy.

Zupa z kapusty i mielonego mięsa

4 porcje

Składniki

400 g mielonego, może być wieprzowo wołowe

300 g białej kapusty

2 ząbki czosnku

30 g pora

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

50 g masła

1 łyżka natki pietruszki

500 ml bulionu z kury

po 1 łyżeczce rzymskiego kminu, kajeńskiego pieprzu i papryki

sól do smaku

100 g creme fraiche do podania

Przygotowanie

Kapustę pokroić cienko za pomocą kuchennego robota. Pora pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć warzywa na maśle i przełożyć do garnka. Podsmażyć mięso, dobrze rozdrabniając, posypać przyprawami. Dodać do warzyw. Wlać bulion i pomidory, dodać pietruszkę, doprawić solą i gotować przez 30 minut. Podać zupę z creme fraiche.

Wartość energetyczna 1 porcji 451 kcal

Tłuszcze – 36,5 g

Białko – 22,5 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik- 3,0 g

dieta lchf specjalista