Zupa z owocami morza i szafranem

0
108
zupa rybna

Zupa rybna to przepyszna zupa z owocami morza i szafranem. Znajdziecie w niej soczyste kawałki łososia, dorsza i kalmary, a wszystko to zaprawione pomidorami i szafranem! Szafran najdroższa przyprawa na świecie ale jaka!!! Zupa rybna z szafranem i w dodatku niskowęglowodanowa! Zupy w diecie lchf to „a” i „u”. Zupa rybna syci na długo i jest niesamowicie zdrowa.

Zupa rybna

4 porcje

Składniki

30 g cebuli

50 g pora

2 ząbki czosnku

1 łyżka białego wina

300 ml bulionu

50 g masła

1 łyżka oliwy

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

1 łyżka przecieru pomidorowego

szczypta mielonego szafranu, na czubek noża

200 ml śmietanki, 36%

2 łyżki crème fraiche

1 łyżka soku z cytryny

50 ml białego wina

½ łyżeczki curry w proszku

200 g fileta z łososia

200 g fileta z dorsza

150 g kalmarów

1 łyżeczka pokrojonego rozmarynu

Przygotowanie

Pokroić cebulę i czosnek w kostkę, por w krążki. Rozgrzać masło z oliwą i zeszklić warzywa. Następnie dodać bulion, szafran i łyżkę wina. Gotować przez 5 minut. Po tym czasie wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy, curry, rozmaryn i gotować zupę przez 10 minut. Następnie wlać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i włożyć kawałki łososia, dorsza i krążki kalmarów. Gotować przez 5 minut. Na końcu jeszcze raz doprawić solą.

Wartość energetyczna 1 porcji 532 kcal

Tłuszcz – 43 g

Białko – 26,8 g

Węglowodany – 9,5 g

Błonnik – 2,0 g

dieta lchf specjalista