Zupa z pulpetami

0
175
zupa z pulpetami lchf zupa

Zupa z pulpetami na rosole z drobiu lub wołowiny z dodatkiem warzyw czyli zupa z mięsną  wkładką. Zupa w lchf diecie to szybkie i praktyczne danie, które efektownie zaspokaja głód.

Zupa z pulpetami

na 4 porcje

Składniki

1 kg kurczaka, około 800 g obranego z kości ugotowanego mięsa

1 pęczek włoszczyzny

200 g białej lub młodej kapusty

1 liść laurowy

10 cebuli

50 g masła

2 jajka

sól i pieprz do smaku

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie

Kurczaka umyć, podzielić na części, włożyć do garnka z osoloną wodą i ugotować z pokrojoną włoszczyzną. Następnie zupę odcedzić, obrać mięso od kości, zmielić, wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Do czystego wywaru dodać zeszkloną na maśle cebulę i pokrojoną kapustę. Gotować przez 15 minut jeśli została użyta młoda kapusta lub przez 25 minut w przypadku białej kapusty. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pulpeciki i gotować na bardzo małym ogniu przez resztę czasu. Posypać zupę natką pietruszki i ewentualnie doprawić na ostro. Zupę można zaprawić śmietanką wysokotłuszczową.

Wartość energetyczna 1 porcji 540 kcal

Tłuszcze – 36 g

Białko – 48 g

Węglowodany – 5,8 g

Błonnik- 2,5 g

dieta lchf specjalista