Home Przepisy Obiadokolacja Pizza kalafiorowa z cukinią i feta

Pizza kalafiorowa z cukinią i feta

6

Pizza to komfortowe jedzenie, zwłaszcza jeśli jest to keto pizza kalafiorowa z cukinią i feta. Bezmięsna keto pizza to hit! Zawiera sporo tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Jest to świetna alternatywa do fead heat pizza, czy pizza bianco z mielonym mięsem. Pizza kalafiorowa to pizza na kalafiorowym spodzie.

Spód kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów, między innymi z żółtym serem. Kalafiorowy spód do pizzy można również zrobić bez sera i taki spód znajdziecie w dzisiejszej pizzy.

Przyrządzając keto wegetariańską pizzę trzeba pamiętać o węglowodanach. Należy zatem wybierać warzywa, które zawierają jak najmniej węglowodanów. Do takich warzyw należą kalafior i brokuły, które są idealne na spód do pizzy. Ale jeśli mamy ochotę na wegetariańską pizzę to również nadzienie można przygotować z niskowęglowodanowych warzyw.

Często sięgam po cukinię, która jest moim niskowęglowodanowym warzywem numer trzy. Bardzo lubię cukinię, która nie tylko jest niskowęglowodanowa, lecz także smaczna i prosta w przyrządzaniu.

Cukinię kroję w cienkie plasterki i solę. Odstawiam na kilka minut, aby puściła soki. Świetnie się wtedy rumieni i szybko piecze.

bezmięsna keto pizza zdrowe odchudzanie

Bezmięsna keto pizza kalafiorowa

6 porcji

Składniki

500 g kalafiora

100 g mąki migdałowej

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego oregano

¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

4 łyżki oliwy z oliwek

300 g cukinii

100 g feta

1 czerwona cebula, mała

3 łyżki utartego parmezanu

4 gałązki świeżego tymianku

rukola, bazylia, mięta i pesto do podania

Przygotowanie

Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach lub zmiksować na ryż w malakserze. Dodać mąkę migdałową wymieszaną z solą, oregano i czarnym pieprzem. Wymieszać. Jajka lekko zmiksować i dodać do masy kalafiorowej. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto na owalny placek o grubości 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Spód powinien być zrumieniony. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na durszlaku na 20 minut. Upieczony spód posmarować oliwą i obłożyć cukinią. Na wierzchu rozłożyć cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać pokruszonym feta, parmezanem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piec przez 15 minut, aż cukinia się zrumieni. Pokroić pizzę na kawałki, posypać zieleniną i jeść z pesto.

Wartość energetyczna 1 porcji 378 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 11 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 4,0 g

6 COMMENTS

  1. Czesć. pieczesz z mąką migdałową ? W 200 stopniach? Możesz podać żródło naukowe pozwalające na obróbkę termiczną mąk orzechowych w tak wysokich temperaturach?
    pozdrawiam J.

  2. W opisie przepisu na keto pizzę piszesz o dodaniu jajek do masy kalafiorowej, jednak w składnikach do pizzy jajek nie podajesz, więc tak dla ścisłości… ile tych jaj trzeba:)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version