Home Przepisy Pieczywo Bułki bezglutenowe z nasionami chia

Bułki bezglutenowe z nasionami chia

4
bułeczki lchf z chia

Bułeczki lchf to bardzo zdrowe, nie zawierające glutenu pieczywo, bogate między innymi w kwasy tłuszczowe. Bułeczki są pożywne i wydłużają uczucie nasycenia. Łatwe w pieczeniu, idealne na śniadanie czy kolację, można je również zamrozić.

Bułeczki lchf

16 sztuk

Składniki

150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

30 g pofiber lub 30 g błonnika witalnego zmielonego

30 g błonnika witalnego zmielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

4 jajka

400 ml gęstej śmietany

100 ml oleju

2 -4 łyżki wody

10 g nasion chia

2 łyżki nasion maku do posypania

1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

Wymieszać mokre i suche składniki w osobnych miskach, a następnie połączyć na jednolitą masę za pomocą miksera. Pozostawić masę na 10 minut. Masa powinna stężeć przez ten czas. Formować małe bułeczki, maczając ręce w zimnej wodzie i układając w odstępach na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec bułeczki na 175°C przez około 25 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.

Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal

Tłuszcze – 27 g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 1,5 g

 

Previous articleZamienniki cukru w lchf diecie
Next articleTłuszcze w diecie- dobry tłuszcz nie jest zły
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

4 COMMENTS

  1. Mi niestety wyszly placki, juz siedza ponad pol godz w piekarniku i ciagle surowe w srodku. Ale zamiast blonnika dalam babke jajowata.

    • Babka jajowata to nie to samo. Muszą być zmielone łuski babki płesznik czy babki jajowatej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version