Home Przepisy Obiadokolacja Nadziewane roladki cukiniowe czyli cannelloni w wersji keto

Nadziewane roladki cukiniowe czyli cannelloni w wersji keto

0

Przejście na dietę ketogeniczną wiąże się z rezygnacją z produktów zawierających węglowodany w przeważającej ilości. Produkty wysokowęglowodanowe jak makaron bardzo łatwo można zastąpić niskowęglowodanowymi warzywami jak cukinia i np. przyrządzić cannelloni w wersji keto. Cukinia to typowe niskowęglowodanowe warzywo stosowane w przepisach lchf i innych dietach wysokotłuszczowych.

Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo!

Dostępna przez cały rok cukinia, króluje w mojej kuchni. To warzywo zawiera zaledwie 3 gramy węglowodanów na 100 gram produktu. To bardzo mało! Nic dziwnego, że cukinia jest tak popularna na diecie ketogenicznej, gdzie ograniczenie węglowodanów jest bardzo restrykcyjne.

W cukinii przeważają witaminy rozpuszczalne w wodzie. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach przeważa witamina K. Cukinia zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Mimo wszystko cukinia charakteryzuje się niską gęstością odżywczą. Popularność cukinii pod względem diety ketogenicznej wiąże się przede wszystkim z niską zawartością węglowodanów.

cannelloni cukiniowe lchf dieta gotowy jadłospis kup dietę

Cannelloni w wersji keto

Cannelloni to popularne danie makaronowe, które również można przyrządzić w wersji keto, zastępując makaron cukinią. Do tego dania można wykorzystać sos bolognese lub sos z mielonego mięsa w bardziej uproszczonej wersji. Danie można dodatkowo wzbogacić o awokado. W ten sposób otrzymamy wysokowartościowy, zbilansowany posiłek, który zawiera makroelementy w stosownych ilościach dla diety ketogenicznej ale też posiłek o wysokiej gęstości energetycznej i spożywczej.

Cannelloni z cukinii

4 porcje

Składniki

400 g mielonego mięsa wołowiny

3 łyżki masła

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

500 g cukinii, 2 średniej wielkości

200 g pomidorów z puszki

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka suszonego oregano

200 g mozzarella lub żółtego sera

po ¼ łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, wędzonej papryki i kajeńskiego pieprzu

sól i ½ łyżeczki pieprz do smaku

Do podania

rukola

awokado

dowolne nasiona

Przygotowanie

Cukinię pociąć na cienkie paski, np. za pomocą mandoliny. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Wlać pokrojone pomidory z puszki, dodać oregano i gotować sos przez 20 minut. Po ugotowaniu sos ostudzić.

Paski cukinii ułożyć wzdłuż, nadziać sosem, startą mozzarellą i zwijać w rulon. Układać cannelloni w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Posypać resztą mozzarelli i zapiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec przez 10 – 15 minut. Jeść z rukolą i awokado, posypanym nasionami.

Wartość energetyczna 1 porcji bez dodatków 495 kcal

Tłuszcze – 37 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik- 4,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version