Cukrzyca typu 2 to epidemia XXI wieku. Prawie pół miliarda ludzi na świecie choruje na cukrzycę typu 2. W Polsce na cukrzycę cierpi około 3 miliony Polaków według Narodowego Testu zdrowia Polaków 2020. Prawdopodobnie drugie tyle Polaków cierpi na insulinooporność. Pod pojęciem cukrzycy kryje się nie tylko jedna choroba. Cukrzyca typu 2 to zespół chorób metabolicznych, których wspólnym mianownikiem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi spowodowane zaburzeniami w wydzielaniu insuliny lub jej braku. Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który ma za zadanie regulowanie poziomu cukru we krwi.
Jak podstawowe makroskładniki wpływają na poziom cukru we krwi?
Insulina we krwi reaguje różnie na trzy podstawowe makroelementy diety jak tłuszcze, białka i węglowodany. Jedzenie tłuszczów nie wpływa na poziom insuliny we krwi. Białka podwyższają jej poziom umiarkowanie. Natomiast węglowodany nawet w najmniejszej ilości od razu prowokują wydzielanie insuliny.
Zarówno tłuszcze jak i węglowodany są źródłem energii dla organizmu ale nie w tym samym czasie. Dieta, na którą składają się głównie węglowodany powoduje, że węglowodany stają się głównym źródłem energii ale kiedy węglowodany zostaną ograniczone w diecie to właśnie tłuszcze stają się preferowanym źródłem energii.
Zmniejszenie ilości jednego makroskładnika w codziennej diecie wiąże się ze zwiększeniem innego makroskładnika aby uzupełnić deficyt energii i zapobiec głodowi. W lchf diecie i diecie wysokotłuszczowej tłuszcze zapewniają wystarczającą ilość energii potrzebną organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a także po to aby zmniejszyć głód i apetyt.
Nietolerancja węglowodanów i insulinooporność
Cukrzyca typu 2 to choroba nabyta charakteryzująca się wysokim poziomem cukru we krwi. Początki choroby objawiają się insulinoopornością spowodowaną nietolerancją węglowodanów. Oznacza to, że jeśli diabetyk spożywa węglowodany jego poziom cukru we krwi przekracza zdrowe normy.
Każdy ma inną tolerancję węglowodanów. Jedni mogą stosować dietę bogatą w węglowodany. Z kolei u innych osób węglowodany powodują skoki cukru we krwi i nadwagę. Obie grupy mogą cieszyć się zdrowiem, o ile jedzą węglowodany wedle ich indywidualnego poziomu tolerancji.
Czym są węglowodany?
Węglowodany są głównym źródłem energii występującym w wielu produktach spożywczych w tym chlebie, makaronach, owocach i kaszach. Kiedy trawione, węglowodany ulegają rozkładowi na glukozę i utrzymują poziom cukru we krwi, który normalnie nie przekracza 5,5 mmol/l (około 99 mg/dl) w zdrowym organizmie.
Ludzki organizm zawiera przeciętnie 4,0–6,0 l krwi. Normalny poziom cukru we krwi to 1 łyżeczka cukru czyli około 5 g na 5 l krwi. Dla porównania 50 g ryżu zawiera 8 łyżeczek cukru, a 50 g ryżu z kalafiora niecałe pół łyżeczki.
Nadmiar glukozy jest utylizowany za pomocą hormonu zwanego insuliną. U osób z wysoką tolerancją węglowodanów proces utylizacji glukozy przebiega bez zakłóceń. Natomiast u osób z nietolerancją węglowodanów, cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym (insulinooporność) system ten ulega załamaniu. Organizm traci wrażliwość na insulinę. Do usunięcia nadmiaru cukru we krwi potrzeba coraz więcej insuliny. W rezultacie poziom cukru we krwi i poziom insuliny są tak wysokie, że organizm staje się jeszcze mniej wrażliwy na insulinę. Problem się nasila, kiedy dieta obfituje w nadmiar węglowodanów. Cykl się powtarza, a jego skutki nasilają.
Dlaczego cukrzyca typu 2 jest epidemią XXI wieku?
Początek epidemii cukrzycy typu 2 i insulinooporności ma miejsce z początkiem lat osiemdziesiątych, kiedy to weszły w życie nowe wytyczne żywieniowe znane jako piramida żywieniowa. Piramida żywieniowa zalecała bardzo mało tłuszczów i bardzo dużo węglowodanów. Nie trzeba było długo czekać aby zaobserwować, że dieta niskotłuszczowa o wysokiej zawartości węglowodanów przysporzyła więcej szkód niż zdrowia. Dramatyczny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 od tamtej pory nie ulega spowolnieniu. Jak widać dieta niskotłuszczowa nie odpowiada osobom z nietolerancją węglowodanów.
Zalecenia zawarte w piramidzie żywieniowej sprawiły, że na rynku pojawiły się niskotłuszczowe produkty zwane o zgrozo zdrową żywnością. Co zastępuje tłuszcz w tych produktach? Węglowodany! Należy pamiętać, że nawet węglowodany złożone również rozkładają się na cukry proste w tym glukozę. Te zalecenia żywnościowe doprowadziły, że epidemia cukrzycy stała się faktem i do dzisiaj nie maleje.
Leczenie cukrzycy typu 2 – dlaczego więcej treningu mniej jedzenia nie działa?
Ponieważ liczba zachorowań na cukrzycę typu 2 wciąż się rośnie na rynku pojawiło się wiele metod leczenia choroby. Są to zarówno metody farmakologiczne jak i propozycje zmiany stylu życia.
Leczenie farmakologiczne obecnie polega na przyjmowaniu leków przeciwcukrzycowych i insuliny do końca życia. Są to drogie leki ale również leki, które wywołują efekty uboczne. Podejście farmakologiczne nie cofa cukrzycy leczy lub raczej łagodzi jej skutki. Przyjmowanie leków przeciwcukrzycowych w cukrzycy typu 2 pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, ale nie niweluje pierwotnych przyczyn czyli insulinooporności i nietolerancji węglowodanów.
Obecnie następuje zmiana paradygmatu w leczeniu cukrzycy z nastawieniem na jej odwrócenie, a więc zajęciem się skutkami, które ją powodują.
Większość tych wysiłków koncentruje się na deficycie kalorycznym i zwiększonej aktywności fizycznej. Niestety takie podejście daje minimalne rezultaty, a przyjmowanie leków wciąż jest obowiązkowe. Problem tkwi oczywiście w tym, że tego typu plany żywieniowe połączone z treningiem wciąż zawierają sporo węglowodanów. Nawet ograniczenie kalorii nie obniża poziomu cukru we krwi. Jest to logiczne skoro dieta zawiera przeważającą ilość węglowodanów.
Stosowanie diety wysokowęglowodanowej powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i prowokuje wydzielanie insuliny. Należy zwrócić uwagę na fakt, że insulina blokuje zdolność organizmu do metabolizmu tłuszczów. Insulina aktywnie blokuje rozpad tłuszczów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Oznacza to, że tak długo jak poziom insuliny jest wysoki tak długo utrzymuje się nadwaga. Nawet jeśli porcje jedzenie są małe i niskotłuszczowe to waga stoi w miejscu. Deficyt kaloryczny na diecie wysokowęglowodanowej powoduje wyczerpanie, stały głód i uczucie ssania czy ochoty na coś słodkiego.
Wcale nie nową ale na nowo odkrytą metodą leczenia i odwracania cukrzycy jest dietoterapia w oparciu o lchf dietę, dietę niskowęglowodanową ale wysokotłuszczową. Tylko dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa może pomóc w utrzymaniu niskiego poziomu cukru we krwi i insuliny. Jedzenie tłuszczu pozwala spalać tłuszcz.
Badania naukowe o wpływie lchf dietoterapii na cukrzycę
Jest wiele badań klinicznych, które dowodzą, że dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa pozwala na odwrócenie cukrzycy i w wielu przypadkach prowadzi do odstawienia insuliny i leków przeciwcukrzycowych. Średnio cukrzycy będący na lchf diecie w pierwszych 6 miesiącach diety tracą na wadze 3 razy więcej niż cukrzycy korzystający z tradycyjnych zaleceń.
LCHF styl życia chroni przed chorobami serca i układu krwionośnego. Następuje również spadek stężenia trójglicerydów już nawet po 10 tygodniach diety. W tym samym czasie cukrzycy są w stanie obniżyć HbA1c poniżej progu diagnostycznego dla cukrzycy typu 2, a około 50% pozbywa się cukrzycy z całkowitą eliminacją metforminy.
Warunkiem utrzymanie właściwego stężenia glukozy i insuliny jest lchf dieta. Jesteś cukrzykiem, masz insulinooporność i nietolerację węglowodanów skorzystaj z pomocy tutaj.
Źródło
- McKenzie A, Hallberg S, Creighton BC, Volk BM., Link T, Abner M, et al. A Novel Intervention Including Individualized Nutritional Recommendations Reduces Hemoglobin A1c Level, Medication Use, and Weight in Type 2 Diabetes. JMIR Diabetes; 2017;2 (1): 2017;2 (1e5.
- https: //pubmed. ncbi. nlm. nih. gov/31336509/ – Ketogenic diets potentially reverse Type II diabetes and ameliorate clinical depression: A case study.
- https: //www. ncbi. nlm. nih. gov/pmc/articles/PMC3826507/ – Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets.
- https: //pubmed. ncbi. nlm. nih. gov/16873794/ / Effects of traditional and western environments on prevalence of type 2 diabetes in Pima Indians in Mexico and the U. S.
- Zdjęcie od George Pagan III on Unsplash
- Grafika przy pomocy BioRender.com
- Cukrzyca – rozkład według wieku – Medonet