Czekoladowy omlet lchf przyrządza się niezwykle szybko, a podany z ubitą kremówką i jagodami nie dosyć, że jest daniem ekspresowym to jeszcze syci na długo!
Czekoladowy omlet lchf
1 porcja
Składniki:
3 jajka
10 g kakao
5 g kokosowej mąki
50 ml kremówki, 36%
erytrytol lub mieszanka erytrytol-stewia do posłodzenia
20 g kokosowego oleju lub masła do smażenia
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W kubeczku zmiksować żółtka z erytrytolem. Ubitą na sztywno pianę połączyć z żółtkami. Przesiać kakao o kokosową mąkę i delikatnie połączyć z pianą. Po dodaniu kakao i mąki piana zacznie się rozpuszczać. Należy ją natychmiast rozprowadzić na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć powoli po obu stronach i tak długo aby dół ściął się mocno a góra przynajmniej na tyle, aby można było przewrócić omlet na drugą stronę. Ubić śmietankę, ewentualnie posłodzić słodzikiem i podać z owocami jagodowymi.
Wartość energetyczna ze śmietanką i owocami 1 porcji 677 kcal
Tłuszcze – 61 g
Białko -27 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 5,0 g