Home Zdrowie Dlaczego masło jest zdrowe, a margaryna szkodzi

Dlaczego masło jest zdrowe, a margaryna szkodzi

0
dlaczego margaryna szkodzi

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego margaryna szkodzi zdrowiu, a masło nie? To proste, masło zawiera naturalne tłuszcze bez żadnych dodatków. Wystarczy tylko ubić wysokotłuszczową śmietankę, aby otrzymać pyszne i świeżutkie masło. Margarynę trzeba natomiast wyprodukować. Proces tworzenia margaryny jest daleki od tego, w którym powstaje masło. Margaryna jest sztucznym produktem wzbogacanym w witaminy i kwasy tłuszczowe omega 6.

Głównym argumentem zwolenników margaryny jest to, że zawiera ona oleje roślinne, które według nich są zdrowsze od tłuszczów zawartych w naturalnym maśle. Zwróćcie uwagę, że roślinne oleje to płynne tłuszcze. Jakim więc cudem margaryna jest produktem o stałej konsystencji?

Jak powstaje margaryna?

Produkcja margaryny to złożony proces , który polega na utwardzaniu podgrzewanych olei roślinnych. Problem tkwi w tym, że producenci margaryny starają się ją upodobnić do masła. Jeśli producenci chcieliby wyprodukować margarynę w naturalny sposób z oliwy, to miałaby ona zielony kolor, jej konsystencja byłaby płynna, a smak nie różniłby się od oliwek. Podobnie byłoby, gdyby producenci chcieli w naturalny sposób wyprodukować margarynę z oleju rzepakowego. Byłaby ona żółta, płynna i smakowała rzepakiem. Niestety, margaryna musi być tania i za wszelką cenę smakować jak masło. Cena jest jednak wysoka, bo chodzi o nasze zdrowie.

Margaryna roślinna zawiera trans tłuszcze jak utwardzony kokosowy tłuszcz i olej palmowy. Poza tym margaryna zawiera substancje zapachowe, które nadają jej smak masła. Chemiczne procesy, które prowadzą do wytworzenia margaryny polegają na zniszczeniu naturalnych wartości odżywczych tłuszczów. Są jeszcze margaryny light czyli margaryny o niskiej zawartości tłuszczu. Są w nich różne zagęszczacze, głównie węglowodany. Tego typu produkty zaleca się osobom będącym na diecie niskotłuszczowej.

Dlaczego margaryna szkodzi?

Wiele badań naukowych pokazuje, że dzieci, które są karmione naturalnym masłem są zdrowsze niż dzieci, które jedzą margarynę. Choroby takie jak alergie i astma, a nawet ADHD mają bezpośredni związek ze składem chemicznym margaryny. Margaryna jest wzbogacana kwasami tłuszczowymi omega – 3 i omega – 6. Kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 są zdrowe jeśli występują w prawidłowych proporcjach. Dlaczego margaryna szkodzi?Problem stanowi omega – 3, kwas tłuszczowy, który choć bardzo zdrowy jest jednak nietrwały i wpływa negatywnie na trwałość margaryny. Omega 6 natomiast jest o wiele trwalszym kwasem tłuszczowym, który w przeciwieństwie do omega 3 stabilizuje margarynę i dlatego jest go o wiele więcej w margarynie niż omega – 3. Oba kwasy tłuszczowe działają na siebie antagonistycznie. Przewaga jednego z nich prowadzi do zaburzeń działania układu odpornościowego. Wszystkie margaryny zawierają przeważającą ilość omega – 6.

Kwasy tłuszczowe omega – 6 powodują stany zapalne w organizmie podczas infekcji wywołanych drobnoustrojami. Jest to normalna obronna reakcja organizmu na początku infekcji. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do kwasów omega – 6 i zmniejszają stan zapalny w organizmie. Kwasy tłuszczowe omega są niezbędne dla organizmu, jeśli występują w prawidłowych proporcjach w pożywieniu. Produkty pochodzenia mięsnego zawierają nie tylko najlepszej jakości kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 ale również ich prawidłowe proporcje. Skutkiem długotrwałej reakcji omega – 6 i brak przeciwwagi w postaci omega – 3 są przewlekłe zapalenia, które prowadzą do autoimmunologicznych chorób.

Okazuje się, że oprócz ceny, margaryna nie posiada żadnych innych zalet. Żaden rafinowany produkt nie jest w stanie zastąpić naturalnych i zdrowych tłuszczów jak masło. Masło to również bogate źródło witamin A, D i E. Masło smakuje nieporównywalnie lepiej niż margaryna. Masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version