Home Przepisy Przystawki Domowy majonez lchf

Domowy majonez lchf

0
domowy majonez lchf

Domowy majonez lchf to świetny dodatek do sosów i uzupełnienie tłuszczów w diecie ketogenocznej. Czy warto się męczyć i robić domowy majonez? Oczywiście, że warto. Po prostu wiemy co jemy. Świeże żółtka i ekologiczny olej rzepakowy to podstawa dobrego i zdrowego majonezu. Kupne majonezy zawierają cukier. Domowy majonez lchf zawiera tylko  4 składniki: żółtka, olej rzepakowy, musztardę i winny ocet. To są podstawowe i zdrowe składniki w dobrym majonezie. Majonez można wykorzystać do robienia innych sosów, doprawić ziołami lub przyprawami. Idealny na kanapki.

Domowy majonez lchf

porcja ½ l

Składniki

3 żółtka

1 łyżka niesłodzonej musztardy

1 łyżka octu

350 ml oleju rzepakowego

sól do smaku

Przygotowanie

Żółtka, musztardę, sól i ocet zmiksować na puszysto. Następnie wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas miksując. Majonez jest gotowy, kiedy jest gęsty i przypomina lekko ściętą galaretkę.

Wartość energetyczna 1 porcji (około 30 g) 311 kcal

Tłuszcz – 34 g

Białko – 1,0 g

Węglowodany – 0,2 g

Błonnik – 0,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version