Domowy majonez lchf to świetny dodatek do sosów i uzupełnienie tłuszczów w diecie ketogenocznej. Czy warto się męczyć i robić domowy majonez? Oczywiście, że warto. Po prostu wiemy co jemy. Świeże żółtka i ekologiczny olej rzepakowy to podstawa dobrego i zdrowego majonezu. Kupne majonezy zawierają cukier. Domowy majonez lchf zawiera tylko 4 składniki: żółtka, olej rzepakowy, musztardę i winny ocet. To są podstawowe i zdrowe składniki w dobrym majonezie. Majonez można wykorzystać do robienia innych sosów, doprawić ziołami lub przyprawami. Idealny na kanapki.
Domowy majonez lchf
porcja ½ l
Składniki
3 żółtka
1 łyżka niesłodzonej musztardy
1 łyżka octu
350 ml oleju rzepakowego
sól do smaku
Przygotowanie
Żółtka, musztardę, sól i ocet zmiksować na puszysto. Następnie wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas miksując. Majonez jest gotowy, kiedy jest gęsty i przypomina lekko ściętą galaretkę.
Wartość energetyczna 1 porcji (około 30 g) 311 kcal
Tłuszcz – 34 g
Białko – 1,0 g
Węglowodany – 0,2 g
Błonnik – 0,0 g