Home Przepisy Wypieki Dyniowy sernikobrownie – bez cukru i mąki

Dyniowy sernikobrownie – bez cukru i mąki

0

Jesień to pora na dynię i dyniowy sernikobrownie. Dynia to wspaniałe niskowęglowodanowe warzywo, bardzo popularne w kuchni ketogenicznej. Używam dyni zarówno w gotowaniu jak i do wypieków. Dzisiaj proponuję przepis na dyniowy sernikobrownie, oczywiście bez cukru i mąki.To jest naprawdę zdrowe i fit ciasto, które wizualnie przypomina klasyczne sernikobrownie. Zaskakuje słodyczą pochodzącą z erytrytolu ale i wytrawnym smakiem kakao. To wypiek dla miłośników czekolady, ale zdrowy wypiek, bo bez cukru i mąki. Po prostu 100% zdrowej słodkości.

Dyniowe sernikobrownie jak sama nazwa wskazuje upiekłam z dynią. Dyniowe puree przyrządzam z pieczonej dyni. Dyniowe puree jest wtedy kremowe i ma intensywny kolor. Zamiast pszennej mąki użyłam mąki migdałowej. To ciasto nie zawiera dużo składników i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nadmiar dyniowego puree możecie wykorzystać do zupy z tego przepisu. Dodatkowo możecie upiec keto muffiny dyniowe. Dla wielbicieli sałatek polecam pieczoną dynię z halloumi.

Z przepisów z dynią możecie korzystać przez cały rok. Dynia piżmowa jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, ale o tej porze, możecie kupić inne gatunki dyni, które zarówno pasują do gotowania jak i wypieków.

Właściwości odżywcze dyni

Dynia należy do warzyw niskowęglowodanowych. Zawiera około 6,5 gramów węglowodanów na 100 g produktu. Zawiera również błonnik, minerały i witaminy. Warto wybierać dojrzałe dynie o intensywnym pomarańczowym, które dostarczają więcej witamin z grupy B oraz karotenu.

dyniowy sernikobrownie keto brownie dynia cheesecake lchf dieta

Dyniowy sernikobrownie bez cukru i mąki

9 porcji

Składniki

Keto brownie

80 g mąki migdałowej

60 g kakao

120 g masła, rozpuszczonego

100 g erytrytolu

3 jajka

szczypta soli

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru

1 łyżka śmietanki, 36% tł.

Masa sernikowa

250 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia

60 g erytrytolu

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

100 g dyniowego puree

Przygotowanie

Foremkę o rozmiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180ºC. Mąkę migdałową, kakao i erytrytol wymieszać w misce. Do drugiej miski wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dodać jajka, śmietankę, waniliowy ekstrakt i wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać w oddzielnej misce. Wyłożyć brownie na dno formy. Na wierzch wylać masę serową. Masa serowa jest dosyć rzadka. Lekko przemieszać brownie z masą serową. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na 9 kawałków.

Wartość energetyczna 1 kawałka wynosi 299 kcal

Tłuszcz – 29 g

Białko – 8,6 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 2,7 g

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version