Fat head pizza z halloumi I porem jest niesamowicie sycąca i zdrowa, więc koniecznie musicie wypróbować ten przepis, nawet jeśli nie cierpicie na nadwagę, czy choroby metaboliczne. Fat head pizza to pizza wysokotłuszczowa, prawdziwa bomba kaloryczna. Nie jest to mój pierwszy przepis na keto pizzę. Pizzę w stylu lchf przyrządzam na wiele sposobów.
Czy różni się LCHF pizza od pizzy tradycyjnej? Oczywiście tym, że spód do pizzy nie zawiera mąki zbożowej, przez co jest niskowęglowodanowy. Spód w wersji niskowęglowodanowej można przyrządzić na wiele sposobów. Próbowałam już pizzę na kalafiorowym spodzie. Bardzo mi smakowała pizza na brokułowym spodzie z serem feta, oliwkami, posypana świeżą rukolą.
Do pizzy najczęściej przyrządzam pomidorowy sos marinara, ale też zdarzyło mi się upiec pizzę bianco. Jeśli potrzebujecie naprawdę prosty przepis na spód do pizzy to wystarczy zrobić go ze startej mozzarelli i jajek jak w tym przepisie na keto pizzę ze szparagami.
Przyrządzając pizzę zawsze dokonuję jakiś modyfikacji, które dodają smaku i sprawiają, że keto pizza jest za każdym razem inna. Tym razem do fat head pizzy użyłam halloumi i pora zamiast mozzarelli i cebuli. Taki spód do pizzy jest równie smaczny i tłusty. Należy jednak pamiętać, że halloumi jest słone, więc ostrożnie z solą
Nadzienie do lat pizzy można dowolnie skomponować. Akurat miałam resztki prosciutto. Dodałam też salami, paprykę, cebulę, a wierzch posypałam mozzarellą. Sos marinara świetnie pasuje z wyżej wymienionymi dodatkami. Z przepisu poniżej wychodzi 6 porcji pizzy i obiecuję, że jeden kawałek zaspokoi głód na długo.
Pisząc ten wpis czuję się mocno najedzona po jednym kawałku z dodatkiem surówki do pizzy. Pizzę można zamrozić. Zawsze mam w zamrażalce jakieś lchf smakołyki. Kiedy nie chce mi się gotować to wtedy rozmrażam fat pizzę, czy inne poporcjonowane potrawy. Grunt to mieć zapasy ketogenicznego jedzenia, aby nie popaść w złe nawyki.
Fat head pizza z halloumi
6 porcji
Składniki
250 g halloumi
500 g mielonego z kurczaka
1 łyżka suszonego oregano
szczypta czarnego pieprzu
30 g pora
4 łyżki sosu marinara
20 g salami
20 g prosciutto
30 g zielonej papryki
20 cebuli
2 pieczarki brunatne
100 g mozzarelli, startej
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Zetrzeć halloumi na tarce o dużych oczkach. Przekroić por wzdłuż na pół i cienko pokroić. Dodać pieprz, oregano, mielone mięso z kurczaka i wymieszać farsz. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić farsz na prostokąt o wymiarach 35 cm x 50 cm. Piec spód do pizzy przez 25 minut.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć nadzienie na pizzy, a więc salami, prosciutto, cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną na cienkie paski. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić pizzę do piekarnika na 5 – 8 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano, podzielić na 6 porcji i jeść z surówką z białej kapusty.
Wartość energetyczna 1 porcji 377 kcal
Tłuszcz – 24,2 g
Białko – 35,7 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 2,2 g