Home Przepisy Przystawki Faszerowane jajka – 7 mitów na temat jajek

Faszerowane jajka – 7 mitów na temat jajek

0

Jajka do podstawowy produkt w codziennej diecie, nie tylko w lchf diecie. Jest to  nieodzowne danie na wielkanocnym stole jak na przykład faszerowane jajka lchf. Krąży wiele mitów na temat jajek, które nie mają żadnego naukowego uzasadnienia.

Faszerowane jajka na Wielkanoc to pyszna i pożywna przekąska. Faszerowane jajka można przygotować na wiele sposobów jak na przykład jajka faszerowane pieczarkami. Jajka można jeść codziennie, nie tylko na Wielkanoc. Są one podstawowym składnikiem codziennej diety, w tym lchf diety. Na temat jajek i ich znaczenia dla zdrowia krąży wiele mitów, które nie mają żadnego naukowego uzasadnienia. Prawdą jest, że jajka są zdrowe i bogate w odżywcze składniki. Ile jajek można jeść dziennie? Wszystko zależy od tego jak bardzo lubimy jajka! Jemy więc tyle ile chcemy!

Białko w jajku jest zdrowsze od żółtka

Powyższe stwierdzenie to najbardziej powszechny mit wśród ludzi, którzy intensywnie ćwiczą i budują masę mięśniową. Wiele ludzi odrzuca żółtko i je jedynie białko aby zmniejszyć ilość kalorii i spożywanego tłuszczu. Jedząc jedynie białko osoby te tracą wiele cennych składników spożywczych, które są skoncentrowane w żółtku. Poza tym faktem jest, że to żółtko zawiera więcej białka. Dlatego najlepiej jeść całe jajka.

Jajko zawiera zbyt dużo tłuszczu

Jajka wcale nie zawierają dużo tłuszczu. W 100 gramach jajka znajduje się niecałe 10 gramów tłuszczu. Są to głównie tłuszcze nienasycone. Średniej wielkości jajko, które waży około 67 gramów zawiera około 6 gramów tłuszczów.

Jajka zawierają dużo cholesterolu

Jajka zawierają cholesterol i nie ma w tym nic negatywnego. Osoby będące na diecie ketogenicznej mogą jeść po kilka jajek bez negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. W zdrowym organizmie, który ponadto efektywnie wykorzystuje tłuszcz na energię produkcja cholesterolu jest pod ścisłą kontrolą. Kontrolę nad cholesterolem można uzyskać jedynie na diecie niskowęglowodanowej.

Surowe jajka są zdrowsze niż gotowane

Szklanka surowych jajek na śniadanie…Białko znajdujące się w surowym jajku jest trudniej przyswajalne niż białko w jajku poddanym termicznej obróbce. Pod wpływem temperatury zmienia się przestrzenna konfiguracja białka w taki sposób aby było ono łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm.

Białe jajka są zdrowsze niż brązowe

Skorupka jajka nie ma żadnego związku z jego spożywczymi wartościami. Kolor skorupki jest ściśle związany z ubarwieniem kury. Generalnie białe kury znoszą białe jajka, a ciemnej maści kury brązowe.

Jedno jajko na dzień

Jedno jajko na dzień to największy mit. Jajko zawiera bardzo dużo odżywczych składników,  wszystkie witaminy z wyjątkiem witaminy C, mnóstwo minerałów, najczystsze białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dlaczego więc mamy jeść jedno jajko dziennie skoro jest tak zdrowe?

Świeże jajka są najlepsze

Jajka mają długi termin spożycia. Oczywiście bardzo świeże jaja są idealne do zmiksowania domowego majonezu. Te mniej „świeże” z kolei są idealne do gotowania, bo łatwo z nich usunąć skorupkę. Ugotowane jajka na twardo, jeśli nieobrane ze skorupki można przechowywać w lodówce do tygodnia.

lchf_dieta_przepisy

Faszerowane jajka lchf

3 porcje

Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo

250 g pieczarek

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

1 łyżka szczypiorku

sól i czarny pieprz do smaku

rzodkiewka do dekoracji

Przygotowanie

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. doprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i zgnieść je widelcem, po czym wymieszać z majonezem i przestudzonymi pieczarkami. napełnić połówki jajek farszem i posypać szczypiorkiem. Udekorować plastrem rzodkiewki.

Wartość energetyczna 1 porcji 308 kcal

Tłuszcze – 25 g

Białko – 17,7 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik- 1,0 g

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version