Pilaf to orientalne danie ryżowe. Można je przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej. Kalafior świetnie się nadaje na kalafiorowy pilaf z warzywami i halloumi. W tym daniu znajduje się wystarczająco dużo tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Ilość tłuszczów można zmniejszyć przez dodanie do dania tłustego sosu, np czosnkowego.
To danie nie zawiera mięsa ani ryb, ale swobodnie można wymienić halloumi na pieczonego łososia lub udo z kurczaka. Danie będzie równie pyszne. Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje po usmażeniu. Można go również panierować w panierce z orzechów i słonecznika. Będzie jeszcze smaczniejszy. Halloumi zawiera sporo tłuszczu i bardzo mało węglowodanów. Warto zatem wdrożyć go do codziennej diety ze względu na jego niskowęglowodanowy charakter.
To danie można przyrządzić z produktów dostępnych przez cały rok.Można je również modyfikować na wiele sposobów. Cukinię można wymienić na kabaczka lub bakłażana czy fasolkę szparagową.
Kalafiorowy pilaf z halloumi
4 porcje
Składniki
1 kalafior, 500 g
3 łyżki kokosowego oleju
2 łyżki wody
400 g cukinii
20 pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 dymki ze szczypiorem
1 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
100 g sałaty rzymskiej
200 g halloumi
1 jajko
50 g zmielonych orzechów włoskich
20 g zmielonych nasion słonecznika
1½ łyżki kokosowego oleju do smażenia
Przygotowanie
Podzielić kalafior na małe różyczki i rozdrobnić w malakserze. Czosnek pokroić w drobną kostkę, dymkę ze szczypiorkiem pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego na patelni i zeszklić czosnek z cebulą. Następnie wlać wodę i dodać rozdrobniony kalafior. Doprawić solą i pieprzem i smażyć kalafior przez 10 minut.
Cukinię pokroić w krążki o grubości 1 cm, posolić i odstawić na bok na 20 minut. Odcisnąć cukinię z wody i wraz z pomidorami piec w piekarniku na złoty kolor przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Pomidory powinny być lekko przypieczone. Dodać cukinię i pomidory do kalafiorowego ryżu. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
Halloumi pokroić na kawałki. Zamoczyć w roztrzepanym mleku, obtoczyć w panierce z orzechów i słonecznika. Smażyć na złoty kolor. Jeść na gorąco z sałatą.
Wartość odżywcza 1 porcji 522 kcal
Tłuszcze – 42 g
Białko – 20,5 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik – 5,8 g