Kaszka migdałowa to kaszka bezglutenowa ugotowana na midałowym mleku z migdałowej mąki i jajka z dodatkiem zdrowej kurkumy. Kaszkę można podać z malinami, kawałkiem jabłka i posypać pokruszonym kakao i nasiona konopi. Kaszka migdałowa to niskowęglowodanowa kaszka idealna na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Kaszkę można wzbogacić kurkumą.
Kaszka migdałowa
1 porcja
Składniki
1 jajko
250 ml migdałowego mleka
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka masła lub kokosowego oleju
¾ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Jajko roztrzepać z migdałami i kurkumą. Dodać migdałowe mleko, wymieszać i zagotować. Posolić. Doprowadzić kaszkę do wrzenia, zdjąć z kuchni i wymieszać z masłem lub kokosowym olejem. Wylać kaszkę na miseczkę. Aby zachować niską zawartość węglowodanów proponujemy do kaszki 6 malin, 4 plasterki jabłka usmażone na maśle z cynamonem, 1 łyżkę łuskanych nasion konopi i łyżeczkę ziarna kakaowca. Wartość netto węglowodanów w dodatkach to 2 gramy.
Wartość energetyczna kaszki bez dodatków 387.3 kcal
Tłuszcze – 34,25 g
Białko – 15,25 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 1,5 g