Home Przepisy Śniadanie Kaszka migdałowa zamiast owsianki

Kaszka migdałowa zamiast owsianki

0
kaszka migdałowa lchf

Kaszka migdałowa to kaszka bezglutenowa ugotowana na midałowym mleku z migdałowej mąki i jajka z dodatkiem zdrowej kurkumy. Kaszkę można podać z malinami, kawałkiem jabłka i posypać pokruszonym kakao i nasiona konopi. Kaszka migdałowa to niskowęglowodanowa kaszka idealna na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Kaszkę można wzbogacić kurkumą.

Kaszka migdałowa

1 porcja

Składniki

1 jajko

250 ml migdałowego mleka

3 łyżki mąki migdałowej

1 łyżka masła lub kokosowego oleju

¾ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Jajko roztrzepać z migdałami i kurkumą. Dodać migdałowe mleko, wymieszać i zagotować. Posolić. Doprowadzić kaszkę do wrzenia, zdjąć z kuchni i wymieszać z masłem lub kokosowym olejem. Wylać kaszkę na miseczkę. Aby zachować niską zawartość węglowodanów proponujemy do kaszki 6 malin, 4 plasterki jabłka usmażone na maśle z cynamonem, 1 łyżkę łuskanych nasion konopi i łyżeczkę ziarna kakaowca. Wartość netto węglowodanów w dodatkach to 2 gramy.

Wartość energetyczna kaszki bez dodatków 387.3 kcal

Tłuszcze – 34,25 g

Białko – 15,25 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 1,5 g

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version