Home Przepisy Obiadokolacja Bigos – keto, paleo i bez glutenu

Bigos – keto, paleo i bez glutenu

0

Bigos to najlepsze świąteczne danie również dla osób będących na diecie ketogenicznej. Kto by pomyślał, że bigos to istna keto potrawa! Keto bigos zawiera bardzo mało węglowodanów, mnóstwo białka, a nasz przepis całkiem sporą ilość tłuszczu. Bigos można przystosować do własnych potrzeb. Więcej białka pochodzącego z mięsa wcale nie wybije nas z ketozy. Przepis można zawsze zmodyfikować pod indywidualne predyspozycje jeśli chodzi o przyprawy czy ilość tłuszczu.

Keto bigos świąteczny

10 porcji

Składniki

1 kg poszatkowanej białej kapusty

½ kg kiszonej kapusty bez marchewki

½ kg karkówki

300 g wędzonego boczku

½ kg wołowiny rosołowej

3 śląskie kiełbasy

50 g cebuli

15 g suszonych grzybów

1 czosnek solo

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 liście laurowe

3 ziarna angielskiego ziela

3 nasiona jałowca

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka chili w proszku

1 ½ łyżki soli lub wedle smaku

30 ml pomidorowego przecieru

bulion z mięsa do rozrzedzenia

200 g masła

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę poszatkować i obgotować w małej ilości osolonej wody. Obgotować kiszoną kapustę w osolonej wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć z wody. Karkówkę i wołowinę ugotować. Bulion zachować do rozrzedzenia. Mięso pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę grzyby, cebulę i czosnek i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć dosypując przyprawy. Umieścić w garnku obie kapusty dodać usmażone mięso i rozmącony w gorącym bulionie pomidorowy przecier. Dodać laurowe liście, ziele angielskie i jałowiec. Pokroić kiełbasę w plasterki i usmażyć. Dodać do bigosu. Pokroić wędzony boczek w małą kostkę, zrumienić i wraz z wytopionym tłuszczem dodać do bigosu. Wymieszać bigos doprawić solą i ewentualnie doprawić większą ilością przypraw. Gotować bigos przez godzinę i schłodzić. Na drugi dzień zagotować bigos jeszcze raz. Im więcej odgrzewany tym lepszy w smaku.

bigos keto przepisy

Wartość energetyczna 1 porcji 550 kcal

Tłuszcze – 45,3 g

Białko – 27,4 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik- 3,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version