Home Przepisy Wypieki Keto brownie straciatella

Keto brownie straciatella

0

Zbliża się kolejny ciepły weekend, więc warto go przywitać pysznym keto wypiekiem. Co powiecie na keto brownie straciatella? Jest to pyszne keto brownie pokryte kremem z bitej śmietany i mascarpone wymieszanej z utartą gorzką czekoladą. Do keto brownie starciatella najlepiej wybrać czekoladę o zawartości 90% kakao. Keto brownie w smaku i konsystencji niczym się nie różni od tego pieczonego na mące. Należy je jednak przechowywać w lodówce ze względu na śmietankowy krem.

keto brownie przepis

Keto brownie straciatella

12 porcji

Składniki

100 mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)

100 g włoskich orzechów zmielonych

1 łyżka mąki lnianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

125 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

70 g ksylitolu

1 łyżka mieszanki erytrytolu – stewia

3 jajka

50 ml migdałowego mleka lub innego mleka roślinnego

1 łyżka tahini

szczypta soli do smaku

250 g mascarpone

150 g śmietanki, 36%

2 kostki (24 g) gorzkiej czekolady, 90% kakao

Przygotowanie

Jajka roztrzepać z ksylitolem, solą, słodzikiem, rozpuszczonym olejem kokosowym i migdałowym mlekiem. W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową, zmielone orzechy włoski, mąkę lnianą i proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników wraz z waniliowym ekstraktem i wymieszać. Foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie czekoladową masę i wstawić brownie do na grzanego na 175ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Ubić lekko schłodzoną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Utrzeć czekoladę na tarce i dodać do śmietankowego kremu. Słodszy krem, to można dodaj łyżeczkę erytrytolu. Posmarować brownie kremem i udekorować borówkami i listkami mięty.

Wartość energetyczna 1 porcji 328 kcal

Tłuszcz – 31,2 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 6,3 g

Błonnik – 1,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version