Keto chleb to chleb bez glutenu, upieczony z mąki migdałowej z dodatkiem mąki kokosowej. Keto chleb bezglutenowy można doprawić cynamonem lub wzbogacić o nasiona chia czy konopi. Taki chlebek jest naturalnie bogaty w kwasy tłuszczowe jak omega 3, cenne białko, błonnik i przeciwutleniacze, a więc wszystkie niezbędne makroelementy w lchf diecie. Cynamon pomaga wydobyć naturalną słodycz chleba z migdałowej mąki, co pomaga w obniżeniu zawartości cukru i innych węglowodanów w codziennej diecie.
Sztuką bycia na lchf diecie jest właśnie przyzwyczajenie się do naturalnej słodyczy zawartej w większości produktów. Niezbędna ilość tłuszczu pomaga przedłużyć ten smak. Ten chlebek zawiera tłuszcz pochodzący z mąki migdałowej, mąki kokosowej, siemienia lnianego, jajek i kokosowego oleju. Po prostu same zdrowe tłuszcze!
Keto chleb bezglutenowy idealnie smakuje z masłem, twarożkiem czy orzechowym masłem. Ulubiony wariant to kanapka z awokado i twarogiem. Chlebek jest lekko słodki.
Keto chleb bezglutenowy
1 chleb
Składniki
200 g migdałowej mąki
2 łyżki kokosowej mąki
2 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
5 jajek
1 białko
2 łyżeczki winnego octu
2 łyżki kokosowego oleju lub masła, rozpuszczonego
2 łyżki syropu z błonnika
¾ łyżeczki soli
Przygotowanie
W naczyniu rozmącić jajka i białko trzepaczką, nie ubijać. Dodać sól, winny ocet, syrop z błonnika i tłuszcz, energicznie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę migdałową, kokosową i lnianą, sodę oraz cynamon. Do wymieszanych suchych składników wlać mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dno podłużnej foremki o długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi foremki posmarować tłuszczem. Napełnić foremkę masą, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec chleb przez około 35 – 40 minut. Przestudzony chlebek pokroić na kawałki i jeść z ulubionymi dodatkami.
Wartość energetyczna 1 kromki 204 kcal
Tłuszcz – 17,6 g
Białko – 9,0 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 2,7 g