Keto cukiniowe paluszki z parmezanem to pyszna keto przekąska na filmowy wieczór. Cukinia jest jednym z warzyw, które zawiera niewiele węglowodanów. Cukiniowe paluszki są lekko chrupiące, panierowane w mące migdałowej wymieszanej z błonnikiem czyli zmielonymi łuskami babki jajowatej zwanej też fiber husk.
Keto cukiniowe paluszki świetnie pasują z sosem czosnkowym na bazie majonezu i jogurtu. Oczywiście najlepiej zmiksować domowy majonez, wtedy taki czosnkowy sos jest najzdrowszy, bo bez konserwantów i smakowych dodatków.
Keto cukiniowe paluszki to świetna przekąska na telewizyjny wieczór. Jest to uniwersalne danie, nawet dla osób, które nie są na lchf diecie. Cukinia jest smaczna, a co najważniejsze dostępna przez cały rok. Warto z niej zrobić i inne dania jak na przykład cukiniowe leczo.
Keto cukiniowe paluszki
4 porcje
Składniki
2 cukinie, około 400 g
70 g migdałowej mąki
1 jajko
1 łyżka zmielonych łusek babki jajowatej lub błonnika vitalnego
½ łyżeczki suszonych płatków chili
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos czosnkowy
100 ml domowego majonezu
50 ml greckiego jogurtu
½ łyżeczki granulowanego czosnku
sól do smaku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Pokroić cukinię na dosyć grube, podłużne kawałki i posolić. Roztrzepać posolone jajko w miseczce. W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową z błonnikiem, parmezanem i chili, lekko posolić. Zanurzać kawałki cukinii w jajku, następnie obtaczać w migdałowej panierce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać panierowane kawałki cukinii na blasze. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po połowie czasu odwrócić paluszki na drugą stronę. W między czasie przygotować czosnkowy sos. Wymieszać majonez z jogurtem i solą czosnkową.
Wartość energetyczna 1 porcji 437 kcal
Tłuszcze – 44 g
Białko – 7,0 g
Węglowodany – 3,5 g
Błonnik- 4,0 g
W tytule 'Cukiniowe paluszki z parmezanem na przekąskę’, a w przepisie ani słowa o parmezanie.
Już jest