Keto dżem z malin i nasion chia to smaczny dżem do naleśników i kanapek. Dżem zawiera bardzo mało węglowodanów, za to sporo tłuszczu i białka, które głównie pochodzą z chia. Chia nie tylko wzbogacają keto dżem w makroelementy ale również idealnie go zagęszczają. Keto dżem można posłodzić eytrolem, pamiętając jednak o tym, że erytrol i inne słodziki jak stewia czy ksylitol nie mają właściwości konserwujących jak biały cukier. Dlatego ugotowany Dżem należy przechowywać zamknięty w lodówce, a po otwarciu spożyć w przeciągu tygodnia.
Keto dżem z chia
ok.0,5 l dżemu
Składniki
400 g malin, mogą być mrożone
30 g nasion chia
15 g masła
5 łyżek eytrytolu lub wedle smaku
Przygotowanie
Roztopić masło i dodać maliny. Smażyć aż puszczą sok. Dodać erytrol i zagotować. Zdjąć z kuchni i wsypać chia. Wymieszać dżem i przełożyć do słoika. Zamknąć słoik z gorącym dżemem i odwrócić do góry nogami. Ostudzony dżem przechowywać w lodówce do 2 tygodniu. Po otwarciu dżem należy wymieszać i spożyć w przeciągu tygodnia.
Wartość energetyczna całej porcji 376 kcal
Tłuszcze – 24 g
Białko – 11 g
Węglowodany – 18 g
Błonnik- 25 g